Tremors (1990)

    I en lille amerikansk flække viser sig en usædvanlig dødbringende trussel under jorden: Enorme slangelignende gespenster er på togt, og menneskene må tænke alternativt for at overleve.


    SLANGEMONSTRET SLÅR TIL

    Sammenhængende film:

    Tremors (1990)

    Tremors II: Aftershocks (1996)

     

    Veliscenesat, velproportionet og veloplagt gyserkomedie, der lykkes meget flot med at forene det bedste fra begge genrer: "Tremors" er halvanden times kompakt, topunderholdende skør- og skævhed oplevet gennem en lille gruppe udkantsamerikaneres desperate sanser.

     

    Truslen nedefra

    Det viser sig nemlig, at de er under en voldsom trussel fra gespenster, der gemmer sig under jorden. Enorme slangelignende monstre med en meget veludviklet høresans kan grave sig gennem jorden med nærved lynets hast, hvilket gør selv den mindste bevægelse potentielt dødbringende. Nu må den lille gruppe stå sammen for at planlægge en mulig måde at undslippe og måske sågar eliminere de aparte og yderst bidelystne "fætre".

     

    Charmerende og humoristisk

    Drevet af et både charmerende og humoristisk helikopterblik på monstergenren er "Tremors" reelt uden ret mange sammenlignelige sidestykker i 90'erne. Det er svært ikke at blive medrevet af de tiltagende vilde begivenheder, simplethen fordi de er så perfekt timet og samtidig sat i vidunderligt naturskønne rammer med høje bjerge, så langt øjet rækker.

     

    Henrykkelsen er sikret

    Det mærkes, at skuespillerne trives både i de hektiske actionsekvenser og i de – i sammenhængen fint forbundne og doserede – komiske situationer. Ikke meget skriger til himlen, hvis overhovedet noget, og henrykkelsen er sikret gennem den saftige fremdrift, de virkelig langtidsholdbare visuelle (og mekaniske) effekter og den uophørligt fantasibårne historie.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1990, USA, Komedie, Gyser, Action, Børn på film, Teenagere, Bjerge på film, 96 min.

    Dansk titel: Tremors
    Instr: Ron Underwood Prod: Brent Maddock, S.S. Wilson Manus: S.S. Wilson, Brent Maddock Foto: Alexander Gruszynski Klip: O. Nicholas Brown Mus: Ernest Troost