Sex, Lies, and Videotape (1989)

  Et ægtepar har knas i privat- og sexlivet. Noget, manden forsøger at opveje ved at bolle konens søster. Meget ændrer sig, da mandens gamle ven ankommer.


  MODEN DEBUTFILM

   

  Produktive og visionære Steven Soderbergh spillefilmsdebuterede i 1989 som både manusforfatter, klipper og instruktør: "Sex, Lies & Videotape" er en uhyre moden debut, der fortjent bl.a. indkasserede Den Gyldne Palme i Cannes.

   

  Det umage firkløver

  Historien om det "umage firkløver" – Ann, John, Cynthia og Graham – kredser i grunden om noget så almeninteressant som sex. Men bag den lystfulde titel og dens protagonister gemmer der sig også en større kompleksitet, herunder fraværet af sex.

   

  Ikke noget på den dumme...

  Succesadvokaten John får ikke noget på den dumme af hustruen Ann. Hun har vendt ham og sex ryggen og forstår ikke rigtig konceptet bag skibsbriksgymnastik. Hun udtaler direkte, at hun finder sex overvurderet.

   

  En helt særlig fetisch

  John er godt og grundigt frustreret, men kun indtil han får taget trykket hos Anns anderledes sextossede søster Cynthia. Tingene vendes kun yderligere på hovedet, da Johns tidligere ven dukker op og sådan lidt ved et tilfælde kommer til at afsløre sin helt særlige fetsich.

   

  Nærved perfekte skuespillerpræstationer

  "Sex, Lies & Videotape" vinder i særdeleshed på de fire nærved perfekte skuespillerpræstationer, der former handlingen. Men også på Soderberghs doserede, indsigtsfulde manus, der rummer en nærmest endeløs strøm af tøjlede skæve ideer.

   

  På mageløst usikker grund

  Filmoplevelsen er mest i balance i den første times tid, hvor de løse ender blafrer på mageløs usikker grund: Her kan intet tages for givet, og fortællestilen indrammer udstrålingerne med en modig dimuntiv brug af filmmediets virkemidler... bl.a. er her stort set ingen musik.

   

  Hvileløse voksne

  Det ændrer sig lidt. Sidst i filmen går der en anelse betændelse i et ellers fænomenalt afmålt værk. "Sex, Lies & Videotape" er i høj grad en skuespillernes film, og blandt de fire markante roller er James Spader og Laura San Giacomo en tand mere ætsende i deres respektive og meget forskellige portrætter af moderne, hvileløse voksne.  Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, Drama, Romantik, 100 min.

  Dansk titel: Sex, løgn og video
  Instr: Steven Soderbergh Prod: John Hardy, Robert F. Newmyer Manus: Steven Soderbergh Foto: Walt Lloyd Klip: Steven Soderbergh Mus: Cliff Martinez
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (San Giacomo)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (MacDowell)
  • CAN - Palme d'Or
  • CAN - FIPRESCI PRIZE
  • CAN - Bedste skuespiller (Spader)
  • SUNDANCE - Publikumsprisen
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering