River Wild (2023)

    Bror og søster kommer i en alvorlig knibe i en gummibåd i barske vande, da de trues på livet af en bekendt, der viser sig at være psykopat.


    SMUKKE FORVIKLINGER

    Sammenhængende film:

    The River Wild (1994)

    River Wild (2023)

     

    Selvom Ben Ketais "River Wild" ikke skilter åbenlyst med det, er der faktisk tale om en genindspilning – eller snarere nyfortolkning – af Meryl Streep/Kevin Bacon-actionbaskeren The River Wild (1994).

     

    Sublime naturbilleder

    Og der er da også potentiale i dén historie til mere end bare en enkelt film. I hvert fald, hvis der er penge til at realisere dramaet i vildmarken. Og det er der her, og resultatet i mødet med naturen er blændende smukt i Gevorg Gev Juguryans glimtvis iknæsænkende billeder af bjerge, dale og floder.

     

    Ud i vildmarken

    Et søskendepar skal lige genfinde sig selv og hinanden efter en længerevarende krise, og det gør de ved at tage på wild river rafting, en disciplin, brormand er erfaren i. Med ombord har de en bekendt gut, der er prøveløsladt (var dét nu smart?) og et par unge kvinder, der gerne vil ud i vildmarken.

     

    Meget vand gennem floden

    Men der skal ikke løbe så meget vand gennem floden, før der opstår alvorlige problemer, og det lille hold står nu i en akut situation midt om natten – hvor der tilmed er både vold og potentiel død involveret!

     

    Bedre end sit brede rygte

    "River Wild" er en del bedre end sit brede rygte og yder i sin fortællestil langt mere ro og muligheder for perspektiver på egen tænkning, end den som produkt umiddelbart syner af på plakat og beskrivelse.

     

    Pusterum i lydbilledet

    Nævnt her er allerede den visuelt sublime inddragelse af naturen, men det gælder også på lydsiden: Der er lange(!) passager helt uden underlægningsmusik, hvor naturens egne lyde (og dem er der mange af i vildmarken) får pusterum, og disse sekvenser bliver intense, at det nærmest kan høres, når et blad falder til skovbunden.

     

    Troværdige kuldegys

    Denne sum skyldes flere vellykkede valg: Det er jo åbenlyst ikke, fordi plottet er decideret genialt, men det betændte vildmarksdrama er simpelthen rammet så flot ind, at det tilmed overskygger den lidt strømlinede 90'er-thriller, det er baseret på. Spillet er mere end bare "endnu en rolle"; der opstår faktisk sekvenser af troværdige kuldegus i de – indrømmet – tyndt skrevne rolletyper.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, USA, Thriller, Krimi, Drama, Bjerge på film, Skibe på film, 91 min.

    Dansk titel:
    Instr: Ben Ketai Prod: Ogden Gavanski, Daniel Kresmery, Anne-Marie Roberge Manus: Ben Ketai, Mike Nguyen Le Foto: Gevorg Gev Juguryan Klip: Ben Callahan Mus: Tristan Clopet
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation