Falcon Lake (2022)

    13-årige Bastien er med sin familie på sommerferie ved en skovsø i Canada. De bor hos nogle venner, og deres datter Chloé er 16 og nysgerrig på tilværelsen.


    ÆGTHED OG IDENTIFIKATION

    Enestående og universelt hjerteknusende coming-of-age-drama — med et særegent twist. “Falcon Lake” forfører med sine æggende oprigtige skildringer af den første kærlighed, og filmen emmer af stor indlevelse, at det ofte rammer lige i hjertekulen, så det er nødvendigt at knibe sig i armen.

     

    En sommerforelskelse

    13-årige Bastien er med sin familie på sommerferie ved en skovsø i Canada. De bor hos nogle venner, og deres datter Chloé er 16 og nysgerrig på tilværelsen. Bastien og Chloé kommer efter en svær start langsomt, men sikkert tættere ind på livet af hinanden, og en form for forelskelse opstår – og dét kan nogle ældre teenagedrenge, der forsøger at score Chloé, reelt ikke ændre på.

     

    Bærer på en hemmelighed

    Men skovsøen bærer på en hemmelighed. Her skal en dreng angiveligt være druknet engang, og et spøgelse er måske set i området? Hvad er drøm, og hvad er virkelighed? Det spørgsmål bliver først aktuelt i den kryptiske slutning, der giver stof til eftertanke længe efter udtoningen.

     

    Ægthed og identifikation

    “Falcon Lake” er præget på af en ægthed af en anden verden, så længe der kredses om de to teenageres identifikationsskabende flirt. Alt i deres sommersamvær decideret emmer af alt det skønne, som minder er gjort af, og her lykkes den debuterende instruktør Charlotte Le Bon, der normalt er skuespiller, til perfektion.

     

    Den spirende seksualitet

    Heldigvis er langt størstedelen af handlingen netop forankret i Bastien og Chloés samvær, og her kan man næsten høre en knappenål falde til jorden, når vejret holdes i mødet med skildringerne af den første spirende seksualitet. I disse sekvenser forfalder Le Bon heller ikke til fortællermæssige sidespring: Stilheden og nærværet i naturens egne lyde huserer og forstærker autenticiteten markant.

     

    En stor og smuk bedrift

    Lidt anstrengt bliver det hen imod den meget mystificerende (eller er den netop afklarende?) slutning. Her tager en grumt malplaceret underlægningsmusik for en kort bemærkning styringen. Men det er en meget lille portion malurt i en generelt stor og smuk bedrift, hvor de unges skuespil i dén grad går i et med de meget smukt og velovervejet 16mm-fotograferede canadiske sø- og skovlandskaber.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Canada, Drama, Teenagere, Coming of Age, 100 min.

    Dansk titel: Falcon Lake
    Instr: Charlotte Le Bon Prod: Sylvain Corbeil, Julien Deris, David Gauquié, Nancy Grant Manus: François Choquet, Charlotte Le Bon Baseret på: den grafiske roman "Une soeur" af Bastien Vives Foto: Kristof Brandl Klip: Julie Lena Mus: Shida Shahabi
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN-N - Golden Camera-nominering