Természetes fény (2021)

    Ukraine, 1943. Ungarske tropper patruljerer i landsbyområder, og en følsom korporal tvinges til at tage styringen i kamp.


    STILHED FØR STILHED

    Stilbevidst farveløst og meget indadskuende, ungarsk (anti)krigsdrama, der nok har krigen som yderst nærværende gru og kulisse, men som desværre drukner lidt i sin egen apati – dramaet forbliver lidt for åbenlyst uforløst, og det er ærgerligt, for det helt store potentiale ligger lige under overfladen i Dénes Nagys fortælling.
     

    En følsom korporal

    Året er 1943, og Europa er i krig. I en vestlig del av sovjetrepublikken Ukraine patruljerer en gruppe ungarske soldater landsbyområderne på jagt efter partisaner. Blant de ungarske soldater er korporal Istvan Semetka, en følsom og eftertænksom mand, der er troppens officielle fotograf.
     

    I skovens dybe, stille (u)ro

    Stort set hele handlingen foregår i skovens dybe, stille (u)ro. Krigen mere end antydes, men træder sjældent helt frem i forgrunden med pomp og pragt. Dette kunne have været et blændende skaktræk, havde det ikke været for den unødvendigt selvforstærkende apati og dens hærgende, hængemulende ekstremitet.
     

    Hyldest til ro

    Roen i fortællingen skal dog i høj grad hyldes: Det er svært forfriskende med en krigsfilm, der har al mulig tid i verden til at lade stemningerne bundfælde sig. Langt det meste af handlingen er fortalt i et enkelt, autentisk lydbillede – mens enkelte passager forsvinder noget i en unødvendig “ildevarslende gysermusik”.
     

    Kan bære meget vidt

    Sammenligningen med Andrej Tarkovskij ligger lige for, men stadig et par ligaer under. Får den åbenlyst talentfulde ungarske instruktør slebet kanterne, kan det bære meget vidt.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Ungarn, Krigsdrama, Krig, Drama, 103 min.

    Dansk titel: Natural Light
    Instr: Dénes Nagy Prod: Melanie Blocksdorf, Inese Boka-Grube, Marcell Gerö, Sára László, Caroline Piras Manus: Dénes Nagy Baseret på: roman af Pál Závada Foto: Tamás Dobos Klip: Nicolas Rumpl Mus: Santa Ratniece
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN - Silver Berlin Bear
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering