The Cowboys (1972)

  En 60-årig ranchejer er nødt til at hyre en gruppe store drenge og teenagere til at hjælpe med at drive kvæg. Men farerne lurer derude.


  WESTERN-ELEGANCE

  + PLUS: spil | fri tone og dialog | fotografering | ro
  -MINUS: klichépræg

   

  Bland John Waynes senere roller finder vi denne perlepræstation som rancheren med det danskklingende navn Wil Andersen. 60-årige Andersen er nødt til at tænke alternativt, hvis han skal have gennet sin store kvægbestand gennem vildmarken til marked i byen.

   

  Drenge bliver til mænd

  Så snart har han hyret en større gruppe store drenge og teenagere til at hjælpe sig. Med lidt held kan de gå fra at være drenge til at blive mænd på turen, men den djærve mission risikerer at blive til noget rigtigt grimt, for en gruppe skurke følger kvægholdet lidt på afstand.

   

  Episke landskaber

  "The Cowboys" er en ualmindeligt smukt og enkelt fortalt western - fotograferet udelukkende on location af legenden Robert Surtees. Det er de episke landskaber, der spiller den egentlige hovedrolle, som oftest vinklet i elegante perspektiver.

   

  Melankolsk ladet

  Men også John Waynes afmålte, nedtonede og i vid udstrækning melankolsk ladede præstation bærer filmen vidt ud over stepperne. Her er ikke meget hverken macho eller flødebolle - som 60-årige Andersen har han løbet hornene af sig, og kun tvunget af omstændighederne må han ty til næverne mod Bruce Derns skurk Long Hair.

   

  Blændende spillende drenge

  Med et kuld blændende spillende store drenge og unge mænd ved sin side er "The Cowboys" også et atypisk John Wayne-råderum: Drengene er væsentlige bidragydere til hele historiens sjæl og tilfører ovenikøbet en friskhed og finesse, som mange lettere forstokkede genre-kollegafilm kan savne.

   

  Interracial modspil

  Roscoe Lee Browne yder Wayne et usædvanligt interracial modspil som lejrkokken Jebediah Nightlinger - flot og balanceret birollespil. Musikken er af John Williams - og den stjæler sjældent stemningerne.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1972, USA, Western, Drama, Børn på film, Teenagere, Dyr på film, 134 min.

  Dansk titel: Cowboys
  Instr: Mark Rydell Prod: Mark Rydell Manus: Irving Ravetch, Harriet Frank Jr. Baseret på: roman af William Dale Jennings Foto: Robert Surtees Klip: Neil Travis Mus: John Williams