Horror Express (1972)

  En britisk antropolog har fundet et frosset monster, som han har med sig på den transsibiriske jernbane, men monstret tør op og slipper løs på toget.


  SKÆVE GYS

  Et udpræget b-gys? Og så alligevel ikke! "Horror Express er både ubehjælpsom og fantasifuld i samme underholdende og særdeles kitschede filmoplevelse.

  Monster i en kasse
  Den britiske antropolog, Sir Alexander Saxton, er netop steget om bord på den transsibiriske jernbane på vej hjem. I fjerne egne har han fundet en frossen mumie, eller måske nærmere et behåret monster, som han forsvarligt har lukket inde i en kasse.

  Røde øjne!
  Men kassen åbnes, og monstret vågner. Langsomt men sikkert forvandler toget sig til en ustoppelig dødsmaskine, hvor den ene efter den anden bliver offer for monstrets særlige rødt lysende øjne.

  Trængt op i en krog
  Resultatet af mødet med disse øjne er, at ofret bliver til en zombie, og snart er professor Saxton og medpassagerer trængt op i en krog.

  Skæv & inspireret
  "Horror Express" er skæv og inspireret i sin utraditionelle og dybt humoristiske tilgang til genren. Den visuelle stil er i den ekspressionistiske stemningsfuldhed filmens klart stærkeste kort. Her gribes man af det gennemarbejdet dystre snit, hvor lys og skygge gentagne gange træder i karakter.

  Nuttet/hårrejsende
  Samtidig udgør de karikerede og miniatureskabte totalbilleder af toget i høj fart en kilde til stor inspiration: udstrålingen er her en sær blanding af nuttet og hårrejsende.

  Skuespillerne trives
  Skuespillerne trives i det sære set up. Bedst er Christopher Lee i hovedrollen, men også Peter Cushing er fin i rollen som Dr. Wells. Telly Savalas dukker op sent i filmen som spradebasset russisk kaptajn.

  Livgivende karrikeret
  Musikken er nedtonet - eller livgivende karikeret - i et generelt filmsnit af de mere alternative og som sådan sært anbefalingsværdige.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1972, Storbritannien, Spanien, Gyser, Science Fiction, Tog på film, 84 min.

  Dansk titel: Horror Express
  Instr: Eugenio Martin Prod: Bernard Gordon Manus: Arnaud d'Usseau, Julian Zimet Foto: Alejandro Ulloa Klip: Robert C. Dearberg Mus: John Cacavas