Enemy at the Gates (2001)

  Et par snigskytter fra hver deres lejr leger katten efter musen under 2. verdenskrigs store slag om Stalingrad.


  TYND EPIK

  Pænt sagt kedelig og ualmindelig langtrukken krigsdramatik, der er sødladent leflende for sin egen epik, at oplevelsen hurtigt bliver klæbrig.


  Stift over hele linjen
  Skuespillet er stift stort set over hele linjen, voldsomt tynget af de mange påtvungne og dårligt fungerende accenter, hvor primært amerikanere skal gøre det ud for russere eller tyskere: Gebrokkent engelsk har ofte været vejen frem for Hollywood.

  Tungt melodramatisk
  Men som det er tilfældet i de fleste facetter af denne tungt melodramatiske krigsdramatik er der ikke meget, der fungerer troværdigt – og heller ikke alle taler med accent, selvom de skal spille "fremmede"... eller også glemmer de det?

  Kamp på snarrådighed
  To snigskytter fra hver deres lejr – en nazitysker og en russer – er på jagt efter hinanden. Det gælder om at være mest snarrådig og trykke på aftrækkeren først – og hermed redde en masse kammeraters liv.

  Flad genbrugsmusik
  James Horners flade genbrugsmusik følger alle elementer i handlingen. Her er stort set ikke en scene, hvor tilskueren er overladt til sig selv og sine egne perspektiveringer.

  Kvindehånd i vadmelsbuks
  En af de få undtagelser er en (til gengæld pinlig) scene, hvor Jude Law forføres af sin udkårne mellem sårede og døende soldater: Kvindehånden dybt ned i Judes vadmelsbuks har man vurderet kunne stå alene uden musik.

  En medrivende krydsild
  Filmen fungerer bedst, når Jude Law og Ed Harris rigtig er i krydsild, eller rettere forsøger at udmanøvrere hinanden på evnerne med en præcisionsriffel.

  Markante sterotypiseringer
  "Enenmy at the Gates" stortrives i sine markante stereotypiseringer, men af samme grund er der ikke rigtig noget, der kommer som en overraskelse. Der er slet ingen vilje til stede i retning af at forme noget unikt. Skabelonen har været målet helt fra begyndelsen. Med kreative sluttekster i festlige vinkler..  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2001, Irland, Krigsdrama, Historie, Drama, 131 min.

  Dansk titel: Enemy at the Gates
  Instr: Jean-Jaques Annaud Prod: Jean-Jaques Annaud, John D. Schofield Manus: Jean-Jaques Annaud, Alain Godard Foto: Robert Fraisse Klip: Noëlle Boisson, Humphrey Dixon Mus: James Horner