Tag der Freiheit – Unsere Wehrmacht (1935)

  Nazitysklands nye imponerende forsvar og dets tunges skyts vises frem for toplederne i forbindelse med partidagene i Nürnberg.


  JERN-PROPAGANDA

  Læs også om Triumph des Willens (1935)

  Leni Riefenstahl instruerede her sin tredje dokumentarfilm for Hitler og Det tredje Rige. Denne gang med fuld fokus på det imponerende forsvar med tilhørende materiel. Filmen blev optaget på bare en enkelt dag i forbindelse med partidagene i Nürnberg.

  Jern-propaganda
  Filmen er jern-propaganda med spændte muskler, men vi får også den gode sammenholdshistorie, da filmen begynder i soldaternes teltby med helt almindelige morgenritualer.

  Tyskland er beredt!
  Herefter går det løs. Med bl.a. Hitler, Göring og Hess som tilskuere opstilles et tiltagende hektisk scenarie med landartillerier og Luftwaffe: der skal ikke herske tvivl om, at Tyskland er beredt!

  Særligt filmisk blik
  Filmen var formodet tabt efter krigen, men dukkede op i en let afkortet version i 1970. Heldigvis, for den er et vigtigt historisk dokument i puslespillet og endnu et vidnesbyrd om Riefenstahls helt særlige filmiske blik.

  Særprægede vinklinger
  Blandt hendes hoffotografer var Walter Frentz, der også i denne halvtimelange dokumentar sætter sit præg på billedsproget. Særprægede vinklinger, ofte ekstremt frøperspektiv, sætter soldaterne og deres materiel i helt særlige stemninger.

  Den gryende dag
  Og særligt under "morgenritualerne" er filmen en visuel lækkerbisken med den gryende dag og alle dens muligheder i lys, skygge, tåge og afventende luner.

  Skjulte dagsordner
  Uden dialog eller speakerstemme er "Tag der Freiheit" overladt til den iscenesatte krigs lyddrama. Her er altså ingen skjulte dagsordner, andre end de indirekte og tyktflydende maskinelle understregninger af forestående krig og magtbegær.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1935, Tyskland, Propaganda, Dokumentar: nazismen, 28 min.

  Dansk titel: Tag der – Unsere Wehrmacht
  Instr: Leni Riefenstahl Prod: Leni Riefenstahl Foto: Hans Ertl, Walter Frentz, Albert Kling, Guzzi Lantschner Klip: Leni Riefenstahl Mus: Peter Kreuder
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation