Sebbe (2010)

  En 15-årig dreng er mobbeoffer i skolen og bor alene sammen med sin uligevægtige mor i en ussel lejlighed, hvor der knap nok er penge til strøm.


  REKORDHURTIGT VOKSEN

  Prisvindende spillefilmsdebut af Babak Najafi: "Sebbe" fortæller den benhårde og potentielt hjerteskærende historie om en forsømt og nedværdiget teenager.

  Livet er surt
  Sebbe fylder 15 år, men hans mor har ikke råd til at købe ham en fødselsdagsgave. I stedet stjæler hun en jakke i vaskeriet under deres usle lejlighedskompleks, hvilket kun kommer til at gøre livet endnu mere surt for drengen.

  Nemt mobbeoffer
  For Sebbe er i forvejen mobbeoffer på skolen. Han passer ikke ind, har svært ved at samle sig og kommer altid for sent. En del af drengene er meget efter ham og er ham fysisk overlegne.

  Uligevægtig mor
  Men den største udfordring for Sebbe er på hjemmefronten, hvor hans mor er meget uligevægtig. Hun kan på et splitsekund vende alt i verden mod sin søn.

  Masser af håbløshed
  Filmen er kompakt og stræber efter at få så meget håbløshed som muligt skovlet ind i historien. Dét bliver et problem, for resultatet er, at meget af det varmt rindende og mentalt ubehagelige vand ryger direkte i afløbet, udenom det centralt identifikationsskabende.

  Voksen på et splitsekund
  Dramaet er stadig intenst, og Sebastian Hiort af Örnäs spiller røven ud af sine joggingbukser som den forsømte og totalt nedværdigede Sebbe, der efterhånden havner i en total håbløshed, hvor han må se at blive voksen på et splitsekund.

  Umotiveret musik
  I vid udstrækning fritaget for underlægningsmusik, til gengæld kan forskellige rytmiske bidrag på lydsiden komme lettere umotiveret og har en forstyrrende effekt på filmoplevelsen.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2010, Sverige, Psykologisk drama, Teenagere, 79 min.

  Dansk titel: Sebbe
  Instr: Babak Najafi Prod: Rebecka Lafrenz, Mimmi Spång Manus: Babak Najafi Foto: Simon Pramsten Klip: Andreas Nilsson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Best Debut Film
  • GULDB - Bedste film