Vsechno bude (2018)

  To teenagedrenge turer omkring i en stjålet Audi, samler en pige op, og lærer lidt om, hvad det vil sige at begå sig i livet.


  KNÆGTE PÅ AFVEJE

  Interessante betragtninger på teenage- og pubertetslivet serveres her som road movie med ungdomskriminelle undertoner. Vi følger - primært i tilbageblik - drengene Mára og Hedus, som de drøner af sted gennem vinterlandskaberne i en gammel stjålet Audi.

   

  Eventyrlig historie

  Ret hurtigt bliver tilbageblikkene handlingens krumtap, i det Mára bliver taget af politiet. Det er fra hans ufrivillige ophold på politistationen, at den eventyrlige historie på landevejen folder sig ud. Her får vi alle de bittersøde oplevelser, fra mødet med en næsten druknende hund - og blafferen Brána - til turens dramatiske afslutning.

   

  Opgør med samfundet

  Man kan godt se, hvad det er, instruktør Olmo Omerzu vil med sin skildring af rebelske drenge: De tager opgøret med samfundet på deres egen måde og lærer hen ad vejen, hvad det vil sige at begå sig i livet. I hvert fald lærer de, at forbrydelse kan have konsekvenser.

   

  Ikke fuldt udstrakt

  Men "Vsechno bude" fungerer ikke fuldt udstrakt. Filmen er halt, den mangler den røde tråd i både spændingskurve og troværdighed, og hér fungerer tilbageblikkene dårligt. Samtidig er der ikke ordentlig balance mellem den primære genrebund - komedien - og det bittersøde dreng-bliver-næsten-mand-drama.

   

  Gode takter

  Tilbage står et skelet af gode takter, men uden meget kød på. Allerbedst er filmen, når den tør gå ud ad den dramatiske tangent (som især scenen på politistationen med en efterhånden mentalt nedbrudt Mára vidner om). Tomás Mrvík beviser her for alvor, at han er det stærkeste kort blandt skuespillerne. En onani-scene i den gamle Audi er dog mildest talt langt mere villet end nødvendig.

   

  Raffinerede landskaber

  "Klassens tykke dreng-effekten" med at sætte en overvægtig kammerat i den anden hovedrolle udebliver. Til gengæld glæder man sig over rigtig mange raffinerede indfangelser af frostklædte landskaber, og over at underlægningsmusikken ikke stjæler hele billedet.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2018, Tjekkiet, Slovenien, Polen, Slovakiet, Frankrig, Komedie, Drama, Teenagere, Dyr på film, Biler på film, 85 min.

  Dansk titel: Winter Flies
  Instr: Olmo Omerzu Prod: Jiri Konecny Manus: Petr Pýcha Foto: Lukás Milota Klip: Jana Vicková Mus: Simon Holy; Monika Midriaková; Pawel Szamburski
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation