First Reformed (2017)

  En præst med dybe ar i sjælen drages ind i et ungt pars problemer med troen, og hans egen tro svækkes.


  AR PÅ SJÆLEN

  Den hæderkronede manuskriptforfatter og instruktør Paul Schrader er for alvor på banen igen, muligvis med det mest modne filmværk siden Affliction (1997). "First Reformed" tager begavet fat om roden på tro, håb, tvivl og afmagt - og vender den i en særpræget mystisk oliering à la thriller.

   

  Dybe ar på sjælen

  Præsten Toller har egne dybe ar på sjælen og smiler sjældent ad verden. Tilmed er en påtrængende sygdom begyndt at svække ham - derfor har han ikke meget hverken fysisk eller psykisk modstandskraft, da sognebarnet Mary henvender sig til ham med et råb om hjælp.

   

  Problemer med troen

  Hendes kæreste har nemlig store problemer med sin tro på verden - og vorherre. Han har ikke lyst til at sætte et barn i verden med udsigterne til alvorlige klimaforandringer og en klode på vej i helvede. Derfor er Marys graviditet i fare.

   

  Ind i mørket

  Toller rådgiver efter bedste evne, men det ser ikke ud til, at de små solstrålehistorier former nogen form for perspektivering på sortsynet, og en katastrofe synes uundgåelig. Langsomt men sikkert trækkes Toller længere ned i et mørke, der ikke tillader meget lys at trænge ind.

   

  Eklatant minimalisme

  Paul Schrader fortæller "First Reformed" i en eklatant minimalisme. Alle indstillinger er faste. Her er ingen kamerabevægelser - og ingen underlægningsmusik i den første time. Det er beundringsværdigt og en formidling, der effektivt forstærker den udtalte vaklen udi tro, kærlighed - og død.

   

  Forkrampede ansigter

  Efter omtrent en times spilletid viser Brian Williams' ekstremt mørke og ildevarslende musik sig for første gang. Det falder sammen med, at filmen begynder at træde ind i sin anden sfære - den mystiske og uhyggelige fase, hvor Tollers tvivl viser forkrampede ansigter.

   

  Flot filmkunst

  Med musikken ændrer filmen karakter, og det tager lidt tid at vænne sig til hamskiftet i hele stemningen. Der er små tendenser til det sensationssøgende i slutfasen - bl.a. en meget højtravende svæve-sekvens - men det er ikke ødelæggende for den flotte filmkunst, som "First Reformed" udgør.

   

  Indebrændt tvivl

  Ethan Hawke leverer en af karrierens markant stærkeste præstationer og formidler den indebrændte tvivl med stor autoritet.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2017, USA, Drama, Thriller, 113 min.

  Dansk titel: First Reformed
  Instr: Paul Schrader Prod: Jack Binder, Greg Clark, Gary Hamilton, Victoria Hill Manus: Paul Schrader Foto: Alexander Dynan Klip: Benjamin Rodriguez Jr. Mus: Brian Williams
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation