En frusen dröm (1997)

  Overingeniør Andrée stævnede i 1897 ud i ballon fra Danskøen på Svalbard. Målet var at nå Nordpolen, men alt gik galt.


  DOKUMENTAR-POESI

  Jan Troells film om Andrée-ekspeditionen:

  Ingenjör Andrées Luftfärd (1982)

  En frusen dröm (1997)

   

  15 år efter mester-spillefilmen "Ingenjör Andrées Luftfärd" vendte Jan Troell igen tilbage til den sagnomspundne og mytologiserede ballonekspedition anno 1897. Denne gang i dokumentarfilmformatet - med en poetisk-lyrisk tilgang, der er mere sværmerisk end egentlig oplysende.

   

  Op- og nedture

  "En frusen dröm" beskriver på knap en time mange af de op- og særligt nedture, som eventyrerne Andrée, Strindberg og Frænkel var underkastet, da de i 1897 stævnede ud fra Danskøen på Svalbard. Målet var at blive de første til at nå Nordpolen i ballon, og alt var angivelig timet og tilrettelagt.

   

  Ingenmandsland

  Ret hurtigt begynder der dog at opstå alvorlige problemer, og efter få dage i luften må mændene lande på en isflage i ingenmandsland. Mod alle odds kæmper de sig af sted med tungt lastede slæder - og 33 år senere finder man de sørgelige rester af mænd og gods - på endnu en øde Svalbard-ø.

   

  Sværmerisk

  Troells dokumentar er som nævnt sværmerisk, og det kommer til udtryk i både lyd og billede. Troells egen fotografering afsøger de mange bevarede fotografier fra ekspeditionen. Som en lup kærtegnes detaljerne, mens en blanding af originalkomponeret og klassisk musik sætter strøm til fortiden. På godt og ondt.

   

  Storm over øde issletter

  Klart bedst fungerer "En frusen dröm", når Troell lader den eksistentialistiske grund-dramatik tale for sig selv: Når lyden af storm på de øde issletter fejer ind over de historisk isnende fakta. Mere kvælende bliver de alt for mange scener, der er tilført den temmelig springende og divergerende musikside. Det støjer unødvendigt, og historien går noget tabt.

   

  Krank skæbne

  Helt oplagt anvender Troell klip fra sit eget spillefilms-mesterværk fra 1982 til at perspektivere og livgive. Max von Sydow, Samuel Fröler og Rolf Lassgård lægger balanceret stemmer til eventyrer-trekløveret med den kranke skæbne,  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1997, Norge, Sverige, Dokumentar, Biografi, Bjerge på film, 58 min.

  Dansk titel: Andrées forfrosne drøm
  Instr: Jan Troell Prod: Göran Gunér Manus: Göran Gunér, Jan Troell Foto: Jan Troell Klip: Jan Troell Mus: Lars Åkerlund; Sebastian Öberg
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation