Moster fra Mols (1943)

  To unge forelskede par må igennem en række forviklinger og udklædninger, før de endelig kan springe ud i åben kærlighed.


  TAMT PJATTERI

  Da denne film blev indspillet, befandt Danmark sig midt under nazisternes besættelse. Der var endnu to år, til John Olsen skulle stifte Saga Studio, da han kom på den "glimrende" idé til "Moster fra Mols" - endnu en film med kærlighedsforviklinger, og en mand i dametøj.

   

  Tre instruktører

  Undervejs i optagelserne blev det klart for først den ene, så den anden, og så den tredje instruktør, at "Moster fra Mols" ikke var en film, de ville stå kunstnerisk inde for. Poul Bang stod primært ved roret, mens både Axel Frische og Lau Lauritzen svingede taktstokken i kortere optagelsesperioder.

   

  Ikke krediteret

  Poul Bang betingede sig, at han ikke blev krediteret som instruktør. Derfor er vi i den meget enestående situation at være vidner til en dansk film uden instruktør! Og "Moster fra Mols" er da heller ikke på nogen måde en dansk filmperle, men at den skulle være meget ringere end lystspils-gennemsnittet, er det svært at få øje på.

   

  Sommer-idyl

  Med sommer-idyllen som baggrundstæppe fortælles historien om ung kærlighed med talrige forviklinger. Poul Reichhardts handelsrejsende Jacobsen er forelsket i en kvinde, som han nu er nødt til at kalde sin søster. Og en anden ung kvinde er forelsket i en slagter. Men han er klædt ud som dame, fordi han er blevet sat fast af politiet, som han er stukket af fra, fordi han i virkeligheden er uskyldig..

   

  Livskloge og klukleende

  Blandt de livskloge, aldrende og klukleende finder vi Rasmus Christiansen og Carl Fischer - sidstnævnte taler konsekvent utydeligt, undtagen når han har fået rigelig med alkohol! De forelsker sig (selvfølgelig) begge i Chr. Arhoff, da han ifører sig dametøj.

   

  Papirstynd historie

  Spillet er stift eller manieret, stilen skinger, og historien papirstynd. Et enkelt sangnummer bliver det til, da den (over-energiske) Reichhardt sætter sig ved klaveret og skønsynger "Hun er dit livs kendingsmelodi". Ellers er der rigelig med underlægning af den fesne slags af genre-hofkomponisten Victor Cornelius.

   

  Pressen skrev

  "Dansk Lattersukces frem i Lyset", "Arhoff morer altid", "En overdrevet dansk Films-Farce" og "Moster fra Mols er sjov men fjollet".  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024