Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet (1967)

  En række skæbner på kryds og tværs af landegrænser og kontinenter har alle det til fælles, at de er draget af erotikkens kræfter.


  CARLSENS OVERMOD

  Året efter den internationale succes med (mesterværket) Sult (1966) stod dørene åbne for instruktør Henning Carlsen, og han kastede sig overmodigt ud i en filmatisering af Jens August Schades vanskelige roman fra 1944: "Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet".

   

  Vovede scener anno 1967

  Vi holder os for øje, at Carlsen og co. i 1967 endnu levede i et forbudt pornografisk limbo, derfor er mange scener i filmen da også vovede og "groft liderlige" for tiden, bl.a. ser vi både bare bryster og et delvist blottet kvindeskræv - og ikke mindst, liderlige ansigtsvridninger!

   

  Ikke nogen fræk film

  Men nogen fræk film er det ikke, og det er ganske givet en fiasko med al den erotisk ladede energi, der om ikke andet er lagt i filmens dialog. Snarere er vi vidner til et lummert stilstudie udi usammenhængskraft: Filmen bølger frem og tilbage mellem bipersoner på kryds og tværs af landegrænser og kontinenter.

   

  Konstant distance

  Det bringer os bl.a. til Sydamerika og USA, hvor der også findes liderlige mennesker - hele tiden svøbt i Henning Carlsens "kunstnerisk" tintede sort/hvide billedvalg og med Allan Edwalls fortællerstemme som konstant distance.

   

  En rød tråd?

  Hvis man overhovedet kan tale om en rød tråd igennem filmen er det netop dens relativt kompromisløse tekniske stil. Men det er ikke kønt i sig selv, når indholdet i øvrigt er både en storm i et glas vand og lanceret med stift spillende danskere, svenskere og andre sprøde udlændinge (Elin Reimer optræder bl.a. i en rent engelsktalende birolle.)

   

  Talentfulde Komeda

  Den talentfulde polske filmkomponist Krzysztof Komeda skrev musikken - med et iørefaldende hovedtema - blot to år før sin død. Hans sidste hovedværk blev musikken til Roman Polanskis Rosemary's Baby (1969).  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1967, Danmark, Sverige, Komedie, Romantik, Erotik, 95 min.

  Dansk titel: Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet
  Instr: Henning Carlsen Prod: Henning Carlsen, Göran Lindgren Manus: Poul Borum, Henning Carlsen Baseret på: roman af Jens August Schade Foto: Henning Kristiansen Klip: Henning Carlsen Mus: Krzysztof Komeda
  Priser
  • BD - Bedste film
  • BD - Bedste skuespillerinde (Andersson)