Envy (2004)

  To gutter får sat deres venskab på prøve, da den ene bliver stinkende rig på en opfindelse, som den anden ikke troede et øjeblik på.


  TYNDPLAT

  Instruktør Barry Levinson har mange kioskbaskere på samvittigheden, men er her tæt på bunden: "Envy" er tyndplat hundelortskomik med kun ganske få mindeværdige scener.


  Grøn af misundelse
  Tim bliver grøn af misundelse, da vennen Nick scorer kassen på sin nyeste opfindelse. Ved at spraye et mirakelmiddel på hundelorte, forsvinder de ud i den blå luft.

  Vulgært nyrig
  Tim var ellers blevet tilbudt at indgå partnerskab med Nick, men han afviste hovedrystende. Nu kan han se til fra sidelinjen, mens Nick lever det vulgært nyrige liv og opfører et palads midt i forstaden.

  Mystisk fremmed
  Tim får hjælp til at håndtere sin jalousi af den mystiske fremmede, J-Man (Christopher Walken i en frygteligt dum rolle), men det hele ender et helt andet sted, end nogen havde kunnet forudsige.

  Små smil
  Der opstår små smil på læberne, når Nick stolt præsenterer sin opfindelse i reklamer og under et pr-fremstød i Italien. Men kun fordi idéen er skæv: Jack Black spiller ikke sin rolle med ret meget overbevisning.

  Fladpandet humor
  Generelt er "Envy" fladpandet i sin humor og viklet ind i et virvar af pyssenysset genretypisk musik. Det er svært at få øje på, hvad der har trukket Barry Levinson ind i dette projekt.

  Komisk underspil
  Ben Stiller er filmens stærkeste kort, og han evner at få en smule saft ud af Tim-rollen i et fint afmålt komisk underspil.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2004, USA, Komedie, 99 min.

  Dansk titel: Envy
  Instr: Barry Levinson Prod: Barry Levinson, Paula Weinstein Manus: Steve Adams Foto: Tim Maurice-Jones Klip: Blair Daily, Stu Linder Mus: Mark Mothersbaugh