Stalingrad (2013)

  Slaget ved Stalingrad var et vendepunkt i 2. verdenskrig, men også et af de blodigste slag i verdenshistorien. Vi følger både russiske og tyske soldater i fysisk og psykisk kamp.


  UDSTYRSSTYKKE

  Stalingrad-film:
  Stalingrad (1993)
  Stalingrad (2013)

  Hvor den krybende koldsvedte tyske Stalingrad-film fra 1993 fortalte historien om det blodige slag med både vid og bid, er denne russiske udlægning alt andet end elegant. På billedsiden har man fremelsket et storladent og vulgært udtryk med slow motion som et af de mest brugte virkemidler.

  Soldaterskæbner
  Filmen kredser primært om de russiske soldaterskæbner, som de formede sig under det blodige slag ved Stalingrad - slaget der ændrede verdenskrigens gang og udfald.

  Tyskerne taler tysk!
  Men der er også levnet tid til at komme på besøg i den tyske lejr (og her er et af filmens få markante plusser, at tyskerne rent faktisk taler tysk).

  Krigsperspektiveringer
  Til at begynde med imponeres man af det spektakulære production design, hvor dybe krigsperspektiveringer faktisk leverer varen overbevisende.

  Mere slow motion
  Men der går ikke længe, før filmen regulært drukner i sit eget vulgære udtryk: Nærkampe, skarpskyttekampe, lidt lagengymnastik med en prostitueret. Nærved hele pakken er skildret i ovennævnte slow motions og er desuden indhyllet i Angelo Badalamentis ekstraordinært sovsede musik.

  Pletvis historiske pift
  Ikke mange formildende omstændigheder, andet end det meget pletvise historiske pift og den trods alt imponerende indledning.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2013, Rusland, Krig, Krigsdrama, Action, 131 min.

  Dansk titel: Stalingrad
  Instr: Fedor Bondarchuk Prod: Paul Heth, Sergey Melkumov, Alexander Rodnyansky, Dmitriy Rudovskiy Manus: Sergey Snezhkin, Ilya Tilkin Foto: Maksim Osadchiy-Korytkovskiy Klip: Igor Litoninskiy Mus: Angelo Badalamenti