Bad Influence (1990)

  Gode venner hænger ikke på træerne, og bedst som man tror, man har fundet en, viser han sig at være en gal morder.


  USIKKERT VENSKAB

  + PLUS: teknisk flot | tempo
  -MINUS: kliché | svag historie | overgearet

   

  Der hviler en højspændt stemning over denne teknisk flot eksekverede thriller. Men alligevel mangler dét skud af originalitet, der kunne bryde isen mellem kliché og nytænkning.

  Tilsyneladende omsorgsfuld
  James Spader spiller den unge karrieremand Michael Boll, der en dag støder ind i den udadvendte og tilsyneladende omsorgsfulde Alex (Rob Lowe).

  Et usikkert venskab
  I løbet af et par dage har de to så småt opbygget et lidt usikkert venskab. For sent finder Michael ud af, at Alex i virkeligheden er ude på at ødelægge hans tilværelse ved systematisk at chikanere hans kærligheds- og arbejdsliv.

  Drastiske metoder
  Hver gang, Michael over for Alex har givet udtryk for utilfredshed med noget, tager Alex ham på ordet og tager drastiske metoder i brug for at gøre Michael en "tjeneste".

  En fælde uden udvej
  Fx gennembanker Alex Michaels værste konkurrent til forfremmelse på arbejdet. Men Alex' gerninger bliver kun alt værre, og efterhånden er Michael fanget i en fælde uden udvej. Og dog, trods filmens danske titel, er der vel ingen tvivl om, at helten i denne type Hollywood-thrillers altid - i sidste øjeblik - formår at finde en (usandsynlig) udvej?

  Klichéfyldt skurkerolle
  Det er synd, at Rob Lowe skal spille en så klichéfyldt skurkerolle. Det har på den anden side været hans lod gennem det meste af karrieren. Han udgør dog et acceptabelt modstykke til velspillende James Spader, der med glimt i øjet er med til at løfte filmens noget svage historie.

  Nervøs og angstplaget bror
  Som Michaels nervøse og angstplagede bror Pismo ses en nogenlunde fint spillende Christian Clemenson - selvom klichéerne her er tegnet i alt for kreative rids.

  Teknisk kunnen
  Instruktør Curtis Hanson viser flot teknisk kunnen med en herlig variation i tempo og en lysende evne til at fremhæve stemninger med velovervejede lyssætninger og kamerabevægelser.

  Gennemskuelige actionoptrin
  Stadig efterlyser vi at blive fri for de sædvanligt gennemskuelige actionoptrin, der præger så uendeligt mange Hollywood-thrillers, især når vi nærmer os slutningen af filmen. Trevor Jones hjælper i øvrigt tilskueren grundigt på vej gennem hele filmen med sin stemningsdikterende musik.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1990, USA, Action, Thriller, 95 min.

  Dansk titel: Ingen udvej
  Instr: Curtis Hanson Prod: Steve Tisch Manus: David Koepp Foto: Robert Elswit Klip: Bonnie Koehler Mus: Trevor Jones