Do the Right Thing (1989)

  I hedebølgen sker det, at folk koger over. Denne film beskriver, hvad det kan føre med sig af vanskeligheder.


  RAPKÆFTET

  "Do the Right Thing" er Spike Lees måde at gøre det rigtigt på! Med en herlig form for humor og selvironi instruerer han en nærmest farceagtig komedie, der er så velspillet, at man føler sig underholdt, så det basker.

  Stilskifte
  I de sidste tyve minutter skifter filmen stil og bliver larmende og voldelig, hvilket dog er mere overraskende end generende. En fænomenal finale, faktisk.

  Kogende varmt
  Det er ulideligt varmt - nærmest kogende - i det tæt pakkede sorte kvarter. Alle bliver generet af varmen på en eller anden måde, og man irriteres i det hele taget af hinanden. I hjertet af kvarteret ligger Sal's Famous Pizzeria, et velbesøgt og elsket madsted for de mange lokale. Indehaveren er hvid, men det har tilsyneladende aldrig generet de mange sorte. Sal har en enkelt sort ansat til at bringe sine pizzaer ud, den unge Mookie (spillet af instruktøren selv). Hele historien er set mere eller mindre fra Mookies synsvinkel.

  Amok
  Varmen bevirker, at alt går galt. En af Sals kunder går amok og klager over, at det koster ekstra for ekstra ost, selvom det altid har været sådan. Da Sal må smide ham ud fra sit pizzeria, planlægger kunden at boykotte stedet. Men der er ikke mange, der er med på dén idé.
   

  Sviden driver

  Først da Sal med sveden drivende fra ansigtet tillader sig at råbe af Radio Raheem, en enorm mand, der altid render rundt med ghettoblasteren for fuld drøn, får boykot-planlæggeren støtte. Sammen går de to ind og stiller sig foran Sal med ghettoblasteren for fuld skrue, og det er for meget for Sal.
   

  Racismen bløder

  Han går amok og smadrer larmedyret, hvilket bevirker, at Radio Raheem griber fat i Sal. Politiet dukker op, og - fordi Raheem er sort - kvæler en racistisk betjent ham. Nu er helvede løs, og Sals pizzeria bliver smadret af de mange opkogte og rasende beboere, som en slags hævnakt mod det, der skete med Raheem.
   

  Små konflikter

  Midt i alt dette står altså Mookie, den lille pizzaudbringer, der forsøger at holde sammen på tilværelsen ligesom alle de andre i kvarteret. Han er sort men ikke racist, og han er god til at udrede små konflikter på sit arbejde, som når fx. Sals to sønner ikke kan enes.

  God miljøbeskrivelse
  Det er en vidunderlig miljøbeskrivelse. Sjældent har man set så realistisk en beskrivelse af dette miljø, og Spike Lee har med humoren og selvironien gjort "Do the right thing" til en film for et bredt publikum.

  Komiske personer
  De fleste personer er komiske på en eller anden måde. Spike Lee ser ikke for smart ud i sit amerikanske sportskostume, Radio Raheem er enorm men sårbar, så snart radioen bliver taget fra ham, Sal er kvik i replikken men svag, når han først skal forsvare sig. Og i baggrunden står den retarderede, stammende hvide mand og sælger fotografier af Malcolm X for $2 - hver dag.
   

  Morsomste scene

  Den morsomste scene opstår, da Radio Raheem skal have nye batterier til sin enorme ghettoblaster. Her bandes og svovles der på tværs af disken. Sådan går det, når en sort skal købe 20 D-batterier hos et koreansk ægtepar..  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1989, USA, Drama, Komedie, 115 min.

  Dansk titel: Do the Right Thing
  Instr: Spike Lee Prod: Spike Lee, Monty Ross Manus: Spike Lee Foto: Ernest Dickerson Klip: Barry Alexander Brown Mus: Bill Lee
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Aiello)
  • AAN - Bedste manuskript
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Aiello)
  • GG-N - Bedste manuskript