Fearless (1993)

  Efter at have overlevet et tragisk flystyrt føler en mand sig udvalgt og fører en frygtløs tilværelse.


  GUDS UDVALGTE

  Max Klein er en af de få heldige overlevne efter et voldsomt flystyrt. Men i stedet for at gå ind i sig selv og forsøge at få traumerne bearbejdet på den måde, bliver han udfarende og dumdristig, idet han tror, at han har fået overnaturlige evner. Gud har udvalgt ham til at overleve, så nu mener Max Klein, at han kan alt.

  Vanvittige situationer
  Frygtløst kaster han sig ud i vanvittige situationer - han går lige gennem trafikken på en motorvej, og han danser grinende rundt på grænsen til afgrunden, på taget af en skyskraber.

  Mission at hjælpe
  Han føler, hans mission i den "nye" tilværelse er at hjælpe andre overlevende fra flystyrtet: Carla Rodrigo ønsker mest af alt at dø. Hun har mistet sin toårige søn i styrtet. Men Max hjælper hende langsomt ovenpå ved at gøre absolut vanvittige ting, såsom at køre sin Volvo mod en mur med 120 i timen for at overbevise hende om, at hun ikke ville have kunnet holde sin søn fast i sine arme ved styrtet.

  Livet tilbage
  Carla har nu fået livet tilbage. Men hvad med Max? Han fortsætter sin livsstil som en anden frelser, og han synes slet ikke at tage sig af sig selv. Hans kone er ved at gå i hundene over sin mand, mens en pengeliderlig advokat (udmærket birolle til Tom Hulce) vimser rundt og finder på de løgnehistorier, der kan skaffe ham - og Max - flest penge. Hvad ender historien med? Det skal ikke afsløres her, men det er desværre lidt af en skuffelse.

  God teknik
  "Fearless" er stykket sammen af en dygtig instruktør, hvilket god timing i fotograferingen og klipningen vidner om. Masser af gode tekniske raffinementer krydret troværdigt skuespil. Jeff Bridges leverer en flot præstation som Max Klein. Men det var den læspende Rosie Perez der fik filmens eneste Oscarnominering.
   

  Originalitet efterlyese

  Hvis Peter Weir havde turdet tage skridtet og gøre sin film en anelse mere original - hvis han havde turdet at bygge noget ovenpå de mange følelser, filmen er bygget på - så kunne "Fearless" have været blevet et lille mesterværk.

  Det sikre kort
  Men han holder sig til det sikre, det vi i bund og grund har set før. Historien er særpræget, og selvom den i lange perioder bevæger sig meget langsomt, er den effektivt medrivende.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Thriller, Mystik, 117 min.

  Dansk titel: Frygtløs
  Instr: Peter Weir Prod: Mark Rosenberg, Paula Weinstein Manus: Rafael Yglesias Baseret på: roman af Rafael Yglesias Foto: Allen Daviau, Tom Cannole Klip: William Anderson, Armen Minasian, Lee Smith Mus: Maurice Jarre
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Perez)
  • BERLIN - Special Mention, Rosie Perez
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Perez)