My Own Private Idaho (1991)

  Om en gruppe unge trækkerdrenges hverdag i storbyen.


  UPOLERET OG INTENST

  Intenst og meget ekspressivt drama om en gruppe trækkerdrenge i en amerikansk storby. Det er instruktør Gus Van Sants speciale at lave film om skæve eksistenser. I 1985 spillefilmsdebuterede han med Mala noche om et mislykket kærlighedsforhold mellem en mexicansk fyr og en mandlig ekspedient fra en sprutforretning.

  Indadvendt
  "My Own Private Idaho" er udtryksfuld men indadvendt og svært tilgængelig - en tung og langsom affære. Men filmen indeholder så meget nerve, stil og kraft, at den alligevel hele tiden er opslugende.

  En ung skæbne
  Mike Waters er en ensom ung skæbne, der lider af narkolepsi (han falder i en dyb søvn i stressede situationer). Mike bliver efter et sådant anfald samlet op og kørt til et rigmandssted, hvor han møder Scott Favor, den oprørske søn af Portlands borgmester.

  Dyrker ældre mænd
  Mike bliver efter endnu et anfald kørt til et sikkert sted af Scott. Næste dag møder Mike Hans, der kan lide yngre mænd og dyrker Mike og Scott mod betaling. Ledet af den ældre, småfede Bob besætter Mike, Scott og en hel hær af unge drengeskæbner et forladt hus, men kun for at blive jaget væk af politiet.
   

  Tilbage til vestkysten

  Politiet er efter Bob, men de overbringer også Scott en hilsen fra borgmesterfaderen, der ønsker at se sin søn. Scott hilser kort på sin far, før han rejser af sted med Mike på motorcykel for at lede efter Mikes forsvundne mor. Eftersøgningen bringer de to til Idaho, Snake River og Italien, før de atter vender tilbage til vestkysten for at føre deres meget forskellige tilværelser.

  Problematisk seksualitet
  Filmen skildrer mest hovedpersonen Mikes besværlige tilværelse, hans problematiske seksualitet, som han har svært ved helt at erkende. Han gør det til en vane at dyrke sex med ældre mænd mod betaling, men da han har kendt Scott et stykke tid, forelsker han sig i ham. Scott er imidlertid påstået heteroseksuel og har kun sex med mænd på grund af pengene. I Italien forelsker Scott sig i en italiensk pige, hvilket naturligvis er et hårdt slag for Mike.

  Troværdigt & ucensureret
  Elendigheden, usikkerheden, utrygheden, ubehageligheden - det dystre er så skinnende klart i filmen, at man lever sig helt ind i atmosfæren. Filmen forstår at formidle sit emne på en troværdig og ucensureret måde.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1991, USA, Drama, Homoseksuelt tema, Teenagere, 109 min.

  Dansk titel: My Own Private Idaho
  Instr: Gus Van Sant Prod: Laurie Parker Manus: Gus Van Sant Foto: Eric Alan Edwards, John Campbell Klip: Curtiss Clayton Mus: Bill Stafford