Passenger 57 (1992)

  En førtidspensioneret sikkerhedschef kommer ufrivilligt op mod en slem forbryder om bord på et fly.


  FARVEL I HØJ FART

  Fuldstændig intensitetsløs actionfilm med Wesley Snipes, der som førtidspensioneret sikkerhedschef sidder i et fly og forsøger at tage et minut ad gangen.
   

  En sindssyg forbryder

  Med om bord viser sig at være en sindssyg forbryder - en massemorder med karaktertrækkene kold, arrogant, sarkastisk, klam, blond, utiltalende og absolut umenneskelig.

  Opmærksom på sig selv
  Med sig har denne morder en masse hjælpere, og snart har han dræbt de to FBI-folk, der skulle eskortere storforbryderen. Han dræber også lige et par af passagererne, bare sådan for at gøre opmærksom på sig selv.

  En helt i lyse jeans
  Men passager nr. 57 (=Wesley Snipes) får han ikke så let fat i. I lys denim og en ikke helt tilknappet babyblå skjorte sørger den kortklippede sikkerhedschef gang på gang for at irritere og tirre den koldblodige morder.

  Farvel i høj fart
  Men morderen er ikke nem at rydde af vejen, så længe han har fat i de mange gidsler, som han hvert øjeblik kan vælge at plaffe ned. Det kræver en meget usandsynlig og livsfarlig heltegerning af Snipes at redde gidslerne og sparke morderen ud af flyet i høj fart, så denne skrigende kan begynde sin korte - men intense - færd mod den hårde jord et par hundrede meter nedefter.
   

  B-filmsklichéer på stribe

  Det hele, uden undtagelse, har vi set før, og man kan ikke lade være med at udpinde de efterhånden standardiserede b-actionfilms-klichéer, som "Passenger 57" er fyldt til randen med.

  Ufrivillig ekstraopgave
  Eksempel 1: Snipes er blevet træt af sit job som sikkerhedschef og vil trække sig tilbage. Alligevel må han ud på endnu en voldsomt livsfarlig opgave, skønt den er yderst ufrivillig.

  En sur stewardesse
  Eksempel 2: Snipes har gjort en yndig, sort stewardesse sur, fordi han under en sikkerhedsøvelse kritiserede hende for at handle overilet. Hun er naturligvis med om bord på den farlige flyvetur og er stadig sur. Men alligevel bløder hun helt op, når først spændingen har lagt sig, og den pressede situation tillader, at hun glemmer at bære nag. I stedet forelsker de to sig i hinanden, så de i filmens stærkt vamle slutning arm i arm kan forlade flyet.

  Latterlige karatetricks
  Det er kort sagt ikke noget, der rykker, og man føler sig absolut ringe underholdt, når den smarte helt svinger sig rundt i landingsstellet, men især når han udøver sine mildest talt latterlige karatetricks - Vorherre bevares!

  Blottet for humor
  "Passenger 57" kunne passende få tilnavnet Mega Bad Action Effort No. 57, for selvom de stedvis teknisk ret veldrejede actionsekvenser indkasserer én ud af syv stjerner, så er filmen alt i alt voldsomt overfladisk og fuldstændig blottet for humor.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Action, Krimi, Thriller, Fly på film, 80 min.

  Dansk titel: Passager nr. 57
  Instr: Kevin Hooks Prod: Lee Rich, Dan Paulson, Dylan Sellers Manus: David Laughery, Dan Gordon Foto: Mark Irwin Klip: Richard Nord Mus: Stanley Clarke