The Portrait of a Lady (1996)

  En kvinde og hendes kamp med og mod det modsatte køn portrætteres.


  ET TUNGT PORTRÆT

  Den Newzealandske instruktør Jane Campion blev i 1993 fortjent belønnet for sine særprægede indfaldsvinkler og tankevækkende iscenesættelser i The Piano, en film der bl.a. høstede Den gyldne Palme ved filmfestivalen i Cannes.

  Brud med snævre rammer
  Australske Nicole Kidman spiller i "The Portrait of a Lady" hovedrollen som den unge amerikaner Isabel Archer, der rejser til Europa for at blive klogere på livet. Hun bryder hurtigt med datidens snævre rammer, da hun på sin jagt efter frihed og dannelse takker nej til ægteskabstilbud fra prominente herrer.
   

  Forført af løgne

  Hun havner i Italien i armene på den charmerende hyggeonkel-type, Gilbert Osmond, med hvem hun hurtigt gifter sig. Med tiden går det dog op for Isabel, hvem Gilbert egentlig er, og hvilke løgne hun har ladet sig forføre af.

  Stillestående drama
  "The Portrait of a Lady" er et stillestående drama, men billedkompositionerne imponerer med sin høje grad af finesse. Filmen er smukt koreograferet, og man følger fascineret alle kamerature, sære vinklinger og de mange smukke totalbilleder.

  Overbevisende Kidman
  Nicole Kidman er meget overbevisende i hovedrollen. Hendes portræt af en kvinde er medrivende og oprigtigt. John Malkovich spiller sin knap så store rolle udmærket, og også alle biroller med store navne som John Gielgud, Shelley Duvall og Christian Bale er velspillede.

  En halv time for lang
  Det største problem ved filmen er, at den er omkring en halv time for lang, og de stedvis minutlange klip synes hen imod slutningen ekstra hårde ved din bagdel, der i forvejen er hårdt prøvet mod det smalle biografsæde.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, Storbritannien, USA, Drama, Romantik, 142 min.

  Dansk titel: Portræt af en kvinde
  Instr: Jane Campion Prod: Monty Montgomery, Steve Golin Manus: Laura Jones Foto: Stuart Dryburgh Klip: Veronika Jenet Mus: Wojciech Kilar
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Hershey)
  • AAN - Bedste kostumedesign
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Hershey)