Secrets & Lies (1996)

  En midaldrende mor kontaktes af en ung kvinde, der påstår, at hun er hendes adoptivdatter.


  TRÆT AF DET HELE

  Der er meget stor forskel på Mike Leighs Guldpalme-vinder "Secrets & Lies" og Lars von Triers andenpris-modtager Breaking the Waves (1996).
   

  Kausalt fortalt

  Triers film sætter en masse tanker i gang og beriger tilskueren med visuelt og handlingsmæssigt komplekse og stærke scener, mens Leighs film overvejende er enkelt og kausalt fortalt.

  Manglende livsbalance
  Cynthia er en midaldrende fabriksarbejderske, der bor i et anløbent rækkehus med sin snart 21-årige datter Roxanne. Cynthia tuder meget og har svært ved at finde balance i tilværelsen.
   

  Træt af det hele

  Hun er træt af det hele og føler ikke, at hun oplever noget. Derfor er det på sin vis et lys midt i mørket, da hun en dag modtager en opringning fra en ung kvinde, der påstår, at hun er hendes bortadopterede datter Hortense. Selvom Cynthia slet ikke føler, hun kan rumme det, indvilger hun alligevel i at møde Hortense.

  Hemmelig halvsøster
  Der er ikke nogen, der må få det at vide, for Cynthias anden datter ved slet ikke, at hun har en halvsøster. Da Cynthia ser, at Hortense er sort, tror hun, det er en misforståelse, men efterhånden kommer hun i tanker om, at det egentlig godt kan have ladet sig gøre.

  Intens og "virkelig" stemning
  Mike Leigh evner via en teknisk enkel fortællestil at vække tilskuerens begejstring. De ofte over fem minutter lange sekvenser helt uden klip og med stationært kamera gør stemningen mere intens og "virkelig".

  Lovligt langtrukken
  Desværre bliver denne meget langsomme og stillestående fortælleteknik også en kende for meget af det gode, i det filmen i perioder bliver alt for langtrukken. Der er en del scener, der tydeligvis bare er fyldstof, og som man føler kunne have været skåret væk, så filmen kunne have fået en mere udholdelig længde end de 2 timer og 20 minutter.

  Fremragende skuespil
  Men særdeles fremragende skuespil gør alligevel filmoplevelsen underholdende og særpræget. "Secrets & Lies" er begavet med en meget original og dragende historie, skrevet af Leigh selv. Filmet on location i London.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, Storbritannien, Frankrig, Drama, 140 min.

  Dansk titel: Hemmeligheder og løgne
  Instr: Mike Leigh Prod: Simon Channing-Williams Manus: Mike Leigh Foto: Dick Pape Klip: Jon Gregory Mus: Andrew Dickson
  Priser
  • CAN - Palme d'Or
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Blethyn)
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Jean-Baptiste)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • CAN - Bedste skuespillerinde (Blethyn)
  • CAN - Prize of the Ecumencial Jury
  • GG - Bedste skuespillerinde (Blethyn)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Jean-Baptiste)