True Lies (1994)

  Konen ved ikke noget om, at manden fører et ekstremt dobbeltliv med mord som hverdagskost.


  FESTLIG ACTION

  Dette er en film, der markerer et stilskifte fra holdet bag Terminator-filmene. James Cameron er igen både manuskriptforfatter, producent og instruktør, mens Arnold Schwarzenegger er hovedrolleindehaver.

  Vellykket humor
  Der er nok action til at slå de fleste i gulvet, men der er endnu mere vellykket humor. Man skal virkelig mange krampelatteranfald igennem. Det morsomme hænger ofte sammen med den vildt overdrevne liv og død-action.
   

  En ganske særlig jagt

  Fx præsenteres vi for en helt ny udgave af en "biljagt": En mand på motorcykel forfølges af en anden til hest - gennem storbyen og igennem et køkken, et fint selskab og via en elevator op på taget af en skyskraber.

  International spion
  Schwarzenegger er veloplagt i rollen som Harry Tasker - manden, der viser sig at føre et dobbeltliv. I 17 år har han bildt sin kone ind, at han er agent for et computerfirma. I virkeligheden er han internationalt anerkendt spion, og det er hverdagskost for ham at slå mennesker ihjel - og selv at være døden nær.

  Delikat anslag
  I filmens meget delikate anslag sendes vi direkte ind i skurkenes hovedsæde. Tasker er sendt ind til festen for at koble et modem til en mangebilliardærs computer, så hans kolleger kan kopiere filer i en vogn ikke langt derfra.
   

  God til løgnehistorier

  I starten går det stille og roligt, men så opdages han, og helvede er løs. Sent om natten kommer Harry hjem til sin kone, der spørger, hvordan konferencen er gået, og Harry har øvet sig på en løgnehistorie - hvilket han er mægtig god til.
   

  Helt hysterisk

  Hun accepterer, at han kommer sent hjem, og at han meget ofte er på "forretningsrejse". Da Harry et stykke længere inde i filmen ved et tilfælde opdager, at konen har en affære (tror han), bliver han helt hysterisk og bruger alle midlerne fra sit arbejde til at spore hende. Mere af handlingen skal ikke røbes her.

  God kombirolle
  Det er en god kombirolle, Schwarzenegger hér ses i: Han demonstrerer sine evner som både komiker og actionhelt. Kombinationen action og komedie er helt vidunderlig og så effektiv, at man griner meget.

  Action og humor
  Mange gange også i high pace-sekvenserne. Et par eksempler: Den førnævnte "biljagt". Schwarzenegger råber "sorry" til næsten alle, han passerer, mens den koldblodige bandit bare kører ind i folk. Læg også mærke til sekvensen, hvor Harry sidder i mørket over for sin kone, der ikke ved, det er ham. Denne sekvens er blandt filmens morsomste. Døm selv!
   

  En helt ny Cameron-side

  Med "True Lies" viser James Cameron sig fra en helt ny side, og man må sige, at det er med succes. Han demonstrerer perfekte genreblandingsevner, samtidig med at han bibeholder dén rå og vedholdende action, der er hans egentlige varemærke. Han har snart en hel række af film med Schwarzenegger i hovedrollen bag sig. Nok fordi at denne mand passer som fod i hose til Camerons film.

  Overdrivelser fremmer fornøjelsen
  Modsat film af andre genrer, er det næsten nødvendigt i actionfilm med forudsigelighed og vilde overdrivelser. Det er med til at gøre oplevelsen komplet og mere intens.

  Livlig og opfindsom
  Cameron benytter sig da også af talrige overdrivelser i "True Lies" - overdrivelser, der passer uendelig godt ind i filmens atmosfære - og til Schwarzenegger. Filmen er livlig og opfindsom, morsom og spændende, og så kan Harrys datter vist ikke ønske sig en mere fantastisk genforening med sin far.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1994, USA, Action, Komedie, Thriller, 141 min.

  Dansk titel: Livsfarlig løgn
  Instr: James Cameron Prod: James Cameron, Stephanie Austin Manus: James Cameron Foto: Russell Carpenter Klip: Mark Goldblatt Mus: Brad Fiedel
  Priser
  • AAN - Bedste visuelle effekter
  • GG - Bedste skuespillerinde (Lee Curtis)