Adam (2009)

    Adam er single med Aspergers syndrom og har sit liv i meget faste rammer. Lige indtil faderen dør, og han står meget alene i sin tilrettelagte verden.


    LIVET I FASTE RAMMER

    Endnu en diagnosefilm, denne gang med Aspergers i centrum. Filmen "Adam" vandt gehør på Sundance-filmfestivalen og skildrer da også Asperger-hovedpersonens kvaler ganske fint og jordbundet.

    Livet i faste rammer
    Adam er single med Aspergers syndrom og har sit liv i meget faste rammer. Lige indtil faderen dør, og han står meget alene i sin tilrettelagte verden. Men da billedskønne Beth flytter ind i New Yorker-opgangen, åbner der sig døre til en ny verden, hvor amour endda er på spil.

    Et almindeligt liv?
    "Adam"s mission synes at være at berette, at personer med Aspergers syndrom skam også kan have et almindeligt liv - tilnærmelsesvis. Og dét kan i sig selv hurtigt antage problematiske former i fortællingen, hvis ikke besøgelsestiden og kvalmegrænsen kendes.

    Ok nuttet historie
    Instruktør- og manuskriptforfatter Max Mayer har i det store og hele formet en ok nuttet historie, bedst i den første times tid og med slagside mod det vamle i den lovlig fantastiske afrunding. Balancen er hårfin, og Mayer mestrer den ikke uden problemer.

    Fin indledning
    Troværdighedsfaktoren er helt central, og her er man på i den fine indledning, hvor særligt Hugh Dancy har succes med at indkapsle asperger-temaet. Der går dog snart for meget lykkelig love you i historien, hvor Beths familieproblemer (eller rettere hendes karrierefars) stikker lidt ud i en uvedkommende retning.

    Unødvendig musik
    Der er også tendenser i retning af påpøsning af unødvendig musik. Stemningen er ind imellem anspændt - Adam er jo ikke helt normal! Så er det åbenbart vigtigt lige at understrege, at det nok skal gå alt sammen. Og det gøres hér med brusende violiner.

    Passabel lillepigecharme
    Rose Byrne udfylder rollen som Adams kærestepotentiale med passabel lillepigecharme, ligesom hendes forældre i det nævnte uinteressante sidespring er irriterende skygger i skikkelse af Peter Gallagher og Amy Irving. Med masser af I Love You, Daddy’s til følge.

    Tyk kliché
    Det er også Beths karrierefar, der træder i anti-aspergerkarakter og på det kraftigste råder datteren til ikke at involvere sig i et forhold med Adam. En tyk kliché som filmen slipper alt andet end heldigt af sted med. Til gengæld er slutningen åben og ikke - som nærved ventet - tyk af lykke.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2009, USA, Drama, Romantik, 99 min.

    Dansk titel: Adam
    Instr: Max Mayer Prod: Miranda de Pencier, Leslie Urdang, Dean Vanech Manus: Max Mayer Foto: Seamus Tierney Klip: Grant Myers Mus: Christopher Lennertz
    Priser
    • SUNDANCE - Alfred P. Sloan Feature Film Prize
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering