Mørkets øy (1997)

  En nyuddannet dansk lærerinde tager et job på en isoleret norsk ø og opdager, at en gal morder er løs.


  OVERGEARET THRILLER

  Ærgerligt nok lykkes det ikke for instruktøren, Trygve Allister Diesen, at fastholde den særprægede nerve, som historien byder på i de første tre kvarters tid. Filmens sidste halve time er vildt overdimensioneret, og hér tabes al mulig optimisme og stort set alle rosende ord på gulvet.

  På en isoleret ø
  Sofie Gråbøl spiller den nyuddannede lærerinde, Julie, der trænger til at prøve noget nyt og derfor søger en stilling på en isoleret norsk ø. Stillingen får hun, og hun går til de norske unger med herlig optimisme. Der går dog ikke længe, inden øens skrækkelige hemmelighed begynder at snige sig ind på lærerinden.

  Mord & uhygge
  Øens præst, Roald, charmerer sig ind hos Julie med stor succes. At omvende hende formår han ikke, men hjertet er næsten vundet. Men så er det, at mord og uhygge på mørkets ø pludselig sætter en stopper for al romantik. "Mørkets øy" viser visse nordiske fortællekvaliteter. Fotograferingen on location i Norges vilde natur er flot, og skuespillet er ganske pænt over hele linjen.

  Komplet meningsløst
  Ganske vist begynder Sofie Gråbøls spil at vakle i retning af det let overdramatiserede hen ad vejen, men det er der ikke noget at sige til. Det sker i takt med, at historien giver den hele armen, så hver en velopbygget scene pludselig synes komplet meningsløs. En helt unødvendigt abrupt afslutning på en i perioder pænt lovende thriller.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1997, Norge, Thriller, Gyser, Mystik, 79 min.

  Dansk titel: Mørkets ø
  Instr: Trygve Allister Diesen Prod: Henrik Danstrup, Axel Helgeland Manus: Trygve Allister Diesen, Nikolaj Scherfig Foto: Harald Gunnar Paalgard Klip: Pål Gengenbach Mus: Søren Hyldgaard