Jack Smith and the Destruction of Atlantis (2006)

  Den amerikanske avantgardekunstner og svært homofile Jack Smith var på sit højeste i 50'erne og 60'erne. Her skildres han liv og værk.


  OVERKLIPPET DOKUMENTAR

  Den amerikanske avantgardescene fik I 50’erne og 60’erne en ny profil, da den stærkt homofile multikunstner med det borgerlige navn Jack Smith sprang ud som udøvende provokatør.
   

  Farvestrålende Smith

  Langt mere kendte kunstnere som Andy Warhol og Federico Fellini skulle siden lade sig kraftigt inspirere af Smiths farvestrålende og anormale billedkompositioner; de fandt kvaliteterne i Smiths rodede og homokulturelle regnbuekaos og brugte det som enkelte stemningsbilleder.

  En musikvideo
  Dokumentaren om Smith er et helt klassisk eksempel på "musikvideo-dokumentaren", som vi ser endeløse rækker af dokumentarister bruge i vores "moderne tidsalder".
   

  Overklippet

  Velklippet men overklippet - der er ikke det øjeblik i dokumentaren, der ikke er klippet på kryds og tværs med tre hobbysakse og klistret sammen og klippet igen - alt sammen i et misforstået forsøg på at skabe frisk og indfangende kontinuitet.
   

  Alt for springende kulisse

  I en dokumentar om en farverig og kontroversiel kunstner som Jack Smith, der selv hele tiden prøvede grænser af og generelt arbejdede med det ekstremt stillestående og koncentrationskrævende i alle sine mange kunstarter, synes det både misforstået og malplaceret at skabe så springende og kæk en kulisse.

  Kunstens egne præmisser
  Man får et meget ringe indblik i kvaliteten af den avantgarde, som Jack Smith skabte og blev kendt for. Skal man have en chance for at begribe og recipere hans kunst, må dokumentaristen møde og skildre Smith og hans kunst på kunstens egne præmisser og ikke skabe dette kaos af en musikvideo fra MTV.
   

  Blink & musikbrudstykker

  Generelt får man kun et meget ringe indtryk af Smith, der er ingen personlighed over de mange spring og blink, musikbrudstykker og imponeret leg med moderne teknik. Interviews med talrige arketypiske levn fra en ældre bøssekultur sætter en fed og indiskutabel streg under, at Jack Smith var helt unik og ganske fantastisk. Men set med nutidens briller og i et helt andet perspektiv, er det meget svært at blive overbevist om dette på baggrund af denne dokumentar.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2006, USA, Dokumentar, Biografi, 94 min.

  Dansk titel: Jack Smith & the Destruction of Atlantis
  Instr: Mary Jordan Prod: Mary Jordan, Kenneth Peralta, Kenneth Wayne Manus: Mary Jordan Foto: Jon Fordham, Mary Jordan Klip: Alex Marquez Mus: Robert Aaron m.fl.
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation