Det gode og det onde (1974)

  På tur med Jørgen Leth i danskerens hverdag, fra præsentation af ansigtet og kroppen og via handlingerne i en forklaring på livsførelsen anno 1974.


  BØRNEFILM FOR VOKSNE

  "Jeg tager min jakke af - jeg tager min jakke på" er et af mange eksempler på fikse ord, der følger simple menneskelige handlinger i Jørgen Leths antropologiske optik.

  Finmotorik
  Dygtige danske skuespillere er tvangsindsat i Leths stramt minimalistiske beskrivelse af et menneskeliv fra a-å, så at sige. Amatører blandes også ind i herlighederne i det både finurlige men også konstruerede apparat af narrativ finmotorik, der præger denne simplificerede forklaring på ’meningen med livet’.
   

  Sort/hvid-æstetik

  Holdt i sort/hvid fotografering indfanger Leth det basale i lys og skygge i og omkring konturerne af det enkelte menneske og de genstande, de er udstyret med som forklarende effekter i børnefilmen for voksne.

  Fortrolighed?
  Der opstår en grad af rørende fortrolighed mellem filmen og tilskueren, fordi perceptionen af det simplificerede liv er en kunstnerisk kærlighedserklæring til livsførelsens finmotorik.
   

  Effektmæssigt tavs

  De enkelte ’kapitler’ i livet er krukket afgrænset af Jørgen Leths filosofiske betragtninger i små monologer, fint er det dog, at filmen det meste af tiden er effektmæssigt tavs, bortset fra Sanne Salomonsens tidstypiske vokal ved sjældne lejligheder.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1974, Danmark/KortDok, Dokumentar, 77 min.

  Dansk titel: Det gode og det onde
  Instr: Jørgen Leth Prod: Jørgen Leth Manus: Jørgen Leth Foto: Henning Camre Klip: Franz Ernst Mus: Gunner Møller Pedersen