The Monastery: Mr. Vig and the Nun (2006)

  En 80-årig teolog realiserer sin gamle drøm om at åbne et kloster i sit gamle slot i provinsen.


  UDEN FORBLØFFELSE

  Denne kritikerroste danske dokumentarfilm er en lille sensation uden forbløffelse, et unikt stykke hverdagshistorie uden bid, en kommentar til livet uden ekko.
   

  Hård menneskeskæbne

  Instruktøren Pernille Rose Grønkjær præsenterer os for en hård menneskeskæbne, den godt 80 år gamle, langskæggede og grundlæggende pessimistiske hr. Vig, der ikke kender til kærlighed og hele sit liv har levet på et stort ønske om at åbne et kloster i sit gamle provinsslot.

  Målrettet herre
  Med sin baggrund som teolog og bibliotekar arbejder hr. Vig målrettet for at realisere sit projekt, men det er først i en meget høj alder, at Vig oplever, at et par russiske nonner tager klostret i besiddelse, omskønt slottets noget ringe forfatning ikke falder i de bedendes smag.
   

  Tunghøre irritationer

  Rose Grønkjær er vægfluen, der stiller hr. Vig summende spørgsmål, mens hun fører kameraet, og det kommer der en del irriterede miner ud af hos den tunghøre Vig.

  Fordybelsen mangler
  Det er vel tænkt sådan, at tilskueren i dialogen mellem filmmageren og klostermageren skulle opnå en slags meta-karakteridentifikation, men Rose Grønkjærs tilgang til stoffet tillader ikke den nødvendige fordybelse.
   

  Sære mennesker

  Hverken hr. Vig eller hans nonner synes særligt interessante i det dokumentariske snit. Sære mennesker, ganske vist, og det skinner tydeligt igennem, men der må være noget, som de sære mennesker har kunnet fortælle - og som vi ikke får kendskab til.

  Sammenpølset
  For at pølse det hele lidt sammen er filmen underlagt original filmmusik af Johan Söderqvist, en unødvendig og akavet fremmedgørelse af de i forvejen let akavede situationer. På den måde bliver Rose Grønkjærs film en form for dobbelt fremmedgørelse: både i det rent filmiske udtryk med en ængstelig effektsøgen og i portrættet af hr. Vig, der ikke kommer under huden. Og det er ikke kun fordi, at hr. Vig er en underlig og tilbageholdende snegl, for hvem kærlighed kun er et ord.
   

  Interessant billede

  Dokumentaren efterlader trods alt et interessant billede af et provinsslots forandring til kloster og af en gammel særlings sære omgang med mennesker.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2006, Danmark, Dokumentar, Biografi, 84 min.

  Dansk titel: The Monastery
  Instr: Pernille Rose Grønkjær Prod: Sigrid Dyekjær Foto: Pernille Rose Grønkjær Klip: Pernille Bech Christensen Mus: Johan Söderqvist
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation