Forsvunden (2006)

  Teenageren Christine har slået op med kæresten. På lejrskolen glider hun længere og længere væk fra de andre i sin personlige krise.


  DET INDRE KAOS

  Instruktøren Kaspar Munk spillefilmsdebuterer i september 2010 med filmen "Hold om mig", hvor han viser, at han mestrer andet end kortfilmsformen.

  Højkoncentrat
  I "Forsvunden" er intensiteten og dramaturgien et højkoncentrat på knapt en halv time, en hjerteskærende menneskelig smerte fortalt med indføling og ro. Teenageren Christine har netop slået op med kæresten, og hun har det ikke godt med det. Hendes smerte kommer særligt til udtryk, da hun sammen med klassen tager på lejrskole ved havet.

   

  Gensidig tiltrækning
  Mens de andre morer sig, oplever Christine en tiltagende følelse af isolation, og hun får svært ved at kontrollere sine følelser. Lærerinden Mia forsøger at trøste hende men må afvise forsøg på tilnærmelser, selvom den gensidige tiltrækning er åbenlyst stor. Kortfilmen er et resultat af Kaspar Munks forbindelse til den uafhængige forening "Super16". Her har han formet meget af det talent, som Filmskolen ikke ville kendes ved.

  Dybt og raffineret
  Kaspar Munk har dybere og langt mere raffinerede historier i ærmet, end mange af de mere etablerede danske instruktører. Det særligt indsigtsfulde greb om ungdomsdramaet er bemærkelsesværdigt, den psykologiske indlevelse er tydelig. "Forsvunden" er flot produceret i en professionel og dyrt udseende fotografering, komplet med helikopterfotografering.

  En begavet medspiller
  Kaspar Munk lægger dog langt mindre vægt på formen end indholdet. Således er det visuelt skarpe og raffinerede blik på historien en begavet medspiller snarere end en skal. Musikken er også en fin medspiller. Enkelte scener havde dog været klart bedre tjent uden denne underlægning. Udgangspunktet er psykologien: pigens kærestesorger og eksistentielle krise midt i orkanens øje; de velfungerende klassekammerater.

  Stærk personinstruktion
  Munk har godt tag i de unge skuespillere. Hans personinstruktion har en helt særlig kvalitet, som vi også skal opleve det i "Hold om mig". Den uhyggeligt truende stemning omkring Christines psykiske nedtur er fremtrædende filmen igennem. Den største bedrift er netop at formidle dette rent følelsesmæssige tabu på en troværdig måde.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2006, Danmark/KortDok, Psykologisk drama, Teenagere, 28 min.

  Dansk titel: Forsvunden
  Instr: Kaspar Munk Prod: Sonny Lahey Manus: Kaspar Munk Foto: Søren Bay Klip: Wiebe van der Vliet Mus: Nicolai Land
  Priser
  • ODENSE - Bedste børne- og ungdomsfilm
  • RB-N - Bedste korte fiktionsfilm