Die Brücke (1959)

  En gruppe teenagedrenge bliver i 2. verdenskrigs sidste dage engageret til at passe på en mindre bro. Først da kampen bliver virkelig, går alvoren op for drengene.


  GRUSOMHEDENS ÆSTETIK

  I dette nærgående portræt af det universelt grufulde ved krig formes et krybende uhyggeligt møde med døden i en alt for ung alder.

  Krig på fredens præmisser
  Ved at gå dybt ind i stoffet og tilgå krigen på fredens besjælede præmisser skaber Bernhard Wicki en tidløs antikrigsfilm, hvor angsten bliver malet i de enkelte drenges ansigter. I en lille tysk by flokkes en gruppe teenagerdrenge om den verserende anden verdenskrig med dens lokkende spænding.
   

  Stor entusiasme

  Så da der pludselig bliver brug for dem i militæret, springer de med stor entusiasme ud i opgaven, fuldstændigt blinde for den rædsel, de risikerer. Snart har de ansvaret for at vogte en mindre bro. Da de amerikanske tropper nærmer sig i deres kampvogne, skal drengene dog snart vise sig at blive lette ofre.

  Dybe enkeltportrætter
  Det lykkes Bernhard Wicki med knivskarp sort/hvid æstetik og dybe enkeltportrætter af drengene at skabe en film, der er en visuel perle i en medrivende dramaturgi.

  Velgennemtænkt kontrast
  De funklende fædrelandsjulelys i drengenes øjne, når snakken kommer på krigen, bliver en velgennemtænkt kontrast til de tårevædende møder med døden i den anden ende af historien.

  Frygten kommer skyllende
  Frygten kommer skyllende ind over den naive gruppe, da de først møder krigens grusomhed lige på og hårdt.

  Fuldendt ukrukket
  Filmens opbygning er fuldendt ukrukket og spændt ud omkring en kerne af indsigt i den menneskelige psyke og ungdommens i særdeleshed. Instruktøren har en interesse i hver af drengene, og det mærkes i de indledende fortællinger, hvor man får et klart indblik i den enkeltes liv.

  Dramatiske døds-kontraster
  Derfor er det så meget mere virkningsfuldt, når de dramatiske døds-kontraster maser sig på senere i historien og sætter menneskeskæbner og krigen i perspektiv.

  Omhyggelig opbygning
  Opbygningen til kampscenerne er omhyggelig. Bemærk den geniale udtrækning af spænding, hvor alene lyden af de fjerne tanks bygger mere op end de vildeste visuelle effekter.

  Sparsom brug af musik
  Yderst sparsom anvendelse af musik sørger yderligere for styrkelse af autenticiteten: frygten og de alt for tidlige møder med døden får lov at stå ganske alene – i en ganske enestående filmoplevelse.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1959, Tyskland, Krigsdrama, Krig, Psykologisk drama, Teenagere, 103 min.

  Dansk titel: Broen
  Instr: Bernhard Wicki Prod: Hermann Schwerin Manus: Michael Mansfeld, Karl-Wilhelm Vivier, Bernhard Wicki Baseret på: roman af Manfred Gregor Foto: Gerd von Bonin Klip: Carl Otto Bartning Mus: Hans-Martin Majewski
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • GG - Bedste udenlandske film