Miss Kicki (2009)

  En alkoholiseret kvinde, der har mistet følingen med kærligheden, tager sin søn med til Taiwan. Her prøver de at finde hinanden i et fremmet kaos.


  ET STILLE KAOS

  Norske Håkon Liu spillefilmsdebuterer med denne svenske film, der hovedsaglig er indspillet i Taiwan.

  Sammensat film
  Det er på mange måder en stærk og sammensat psykologisk dramatisk film, der har så uendelig mange muligheder for at forfølge nogle subtile temaer, men som brænder sine lys i begge ender og til sidst bliver kvalt af manglende ilt.
   

  Forsonende tilnærmelser

  En drikfældig kvinde, der ikke har været i stand til at tage sig af sin egen søn, forsøger at gøre forsonende tilnærmelser ved at invitere ham med på ferie til Taiwan.
   

  Genert og kærlig teenager

  Sønnen, der er en genert og kærlig teenager, har det svært med sin mors nye og let påtagede kærlighed, og det bliver ikke bedre af, at hun foretrækker, at de tilbringer dagene hver for sig på rejsen.
   

  Farer forvildede rundt

  At der ligger personlig vinding til grund for dette er knapt så væsentligt. Det centrale er, at mor og søn farer forvildede rundt i hver sin virkelighed i Taipei. Men hvor moderen ikke møder meget andet end frustration, er sønnen sporet ind på noget, der kan hjælpe ham videre.

  Mor & søn
  Det vanskelige tema at bringe mor og søn sammen er instruktørens største bedrift. Det må siges at lykkes utrolig flot.

  Klog indlevelse
  Dette er en effekt af flere stærke faktorer, men først og fremmest spiller både Pernilla August og Ludwig Palmell forbilledligt. Det generte og søgende, usikkerheden og længslen lyser ud af deres øjne, og et kærlighedstema med homoseksuelle undertoner berøres med stor og klog indlevelse.

  Kulturelle indspark
  At henlægge handlingen til den anden side af jordkloden er knapt så vellykket. Godt nok ligger der i dette en række let tilgængelige kulturelle indspark, men man sidder faktisk og tænker, at samme handling ville have haft mere saft og troværdighed i en ren nordisk kontekst.

  Ingen orientalsk musik
  Håkon Liu forfalder ikke for meget til en musikalsk ledsagelse, og det klæder filmen. Endnu bedre er det, at musikken - når den optræder - ikke er orientalsk, hvilket ellers kunne have fristet så uendeligt mange andre instruktørtyper.

  Sjældent naturtalent
  Unge Ludwig Palmell er et sjældent naturtalent. Udstrålingen er uhyre subtil med en sarthed og kærlighed, der bidrager meget stærkt til filmens troværdighed.' Læs også anmeldelsen af Håkon Lius kortfilm, Lucky blue (2007).  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2009, Sverige, Taiwan, Psykologisk drama, Teenagere, Homoseksuelt tema, 88 min.

  Dansk titel: Miss Kicki
  Instr: Håkon Liu Prod: Lizette Jonjic Manus: Alex Haridi Foto: Ari Willey Klip: Fredrik Morheden Mus: Fredrik Viklund
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GULDB-N - Bedste skuespillerinde (August)