Europa Europa (1990)

  En ung jøde undslipper nazisterne ved ad bagveje at blive optaget i Hitler-Jugend og på denne måde blive en del af det nazistiske fællesskab.


  NAZI-MELODRAMATIK

  Sprøde problemstillinger, eksistentielle grundtemaer og krig på mere end ét plan – det er udgangspunktet for dette underholdende stykke melodramatik: Den unge Salomon er jøde og undslipper ved et tilfælde nazisterne. Han havner i kløerne på russerne, hvor han bliver en del af deres ungdomskorps, og herigennem lærer han sig sproget.


  Drenget charme
  Senere står han ansigt til ansigt med nazisterne, der bliver taget med storm af deres unge landsmands flersprogede kundskaber – og hans uimodståeligt drengede charme. Uden at stille dybere spørgsmål til hans identitet, bliver han snart optaget i Hitler-Jugend.
   

  Store linjer med slagside

  Agnieszka Hollands iscenesættelse er præget af store linjer og en klar slagside mod det overdrevent svulstige. Historien lægger også op til netop dette, men ind imellem bliver det alt for meget af det gode. Skuespillet fungerer i store træk godt, og det er ikke muligt at sætte en finger på filmens visuelle præcision og historiske elegance. Til gengæld borer Zbigniew Preisners musik alt for ofte hul, hvor der ind imellem ellers var antræk til intimitet og kontakt til dybere lag.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, Tyskland, Frankrig, Polen, Krigsdrama, Historie, Homoseksuelt tema, Teenagere, 112 min.

  Dansk titel: Hitlerjunge Salomon
  Instr: Agnieszka Holland Prod: Artur Brauner, Margarét Ménégoz Manus: Agnieszka Holland Baseret på: bog af Solomon Perel Foto: Jacek Petrycki Klip: Isabelle Lorente, Ewa Smal Mus: Zbigniew Preisner
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG - Bedste udenlandske film