Monsieur Verdoux (1947)

  En åleglat familiefar får sine mange penge ved at forføre, gifte sig med – og myrde – en lang række rige kvinder.


  MANIERET MORDER PÅ FRI FOD

  Film baseret på historien om Henri-Desiré Landru:

  Monsieur Verdoux (1947)

  Landru (1963)

   

  Baseret på fascinerende biografisk materiale satte Charles Chaplin her sig selv i et nyt lys: "Monsieur Verdoux" er, hvad man kan kalde en "krimikomedie", baseret på materiale, som Orson Welles oprindeligt gik i planer om at iscenesætte, men som Chaplin købte. Filmen floppede slemt og var tæt på at vride armen kunsterisk om på den succesrige komiker.

   

  Stiv og uden tænding

  Tiden har ikke været flink ved Chaplins (udtalt musikunderlagte) forsøg på at fyre op under de komisk "gyselige" forviklinger. Den næsten udelukkende studiefilmede dramatisering af det virkelige livs familie/seriemorderfar, Henri-Desiré Landru, er både stiv, uden tænding – og temmelig manieret spillet.

   

  Minimalt æggende dramatik

  Absolut kun glimtvis, og det kan ikke understreges nok, opstår der minimalt æggende dramatik centreret omkring den lapset-fimsede forfører, når hans ugerninger er i støbeskeen. En åleglat familiefar får sine mange penge ved at forføre, gifte sig med – og myrde – en lang række rige kvinder.

   

  Sørgeligt gråtonet

  Reelt set er "Monsieur Verdoux" overladt næsten udelukkende til sin sort/hvide æstetik, men da heller ikke denne byder på stort meget mere end sørgeligt gråtonede studierekvisitter, forekommer både det komiske, det "uhyggelige" og det uetiske i seriemordene på sagesløst (snobbede) rigkvinder alt andet end omkuldvæltende Chaplin-originalt.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1947, Komedie, Krimi, Drama, Seriemordere, 124 min.

  Dansk titel: Monsieur Verdoux
  Instr: Charles Chaplin Manus: Charles Chaplin Baseret på: idé af Orson Welles Foto: Roland Totheroh Klip: Willard Nico Mus: Charles Chaplin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG - Bedste amerikanske film