The Birthday Present (1957)

  En britisk topsælger i legetøj begår dén dumhed at smugle et kostbart ur med hjem. Det kommer til at koste ham dyrt.


  DEN LILLE DUMHED

  Æstetisk sprødt og lækkert, sort/hvid-fotograferet britisk kriminaldrama, hvis manuskript, det vist ikke er nogen fornærmelse at kalde tyndt. Historien er således ikke den primære force i "The Birthday Present", til gengæld er der noget lækkert at kigge på – og rigtig fine birollepræstationer.

   

  Den lille dumhed

  Topsalgsmanden Simon Scott har netop været på forretningsrejse i Tyskland. I filmens anslag ser vi, hvordan han placerer et kostbart ur i et skjult rum på et stykke legetøj, men han tages i tolden, og i 50'ernes England bliver der ikke set med overbærende øjne på dén slags.

   

  En uventet dom

  Det er dog usædvanligt, at der ligefrem falder en fængselsdom, og da Simon og hans kone ikke har råd til at betale kaution, for slet ikke at tale om reelt kvalificeret advokatbistand, ser det ud til, at Simon må lære at leve med de tre måneder bag tremmer.

   

  Legesyg fotografering

  Edward Scaifes fotografering bliver for alvor kreativ og legesyg under fængselsopholdet, hvor lokaliteterne og deres lys og skygger i sig selv byder op til dans. Meget af den øvrige handling foregår i lidt kedelige kulisser, men der er også fine udendørsoptagelser.

   

  Fritaget for underlægning

  Behageligt er "The Birthday Present" stort set fritaget for underlægningsmusik, hvilket højner dramaet betragteligt. Det er de små roller, der stråler i denne film, ofte i tilstedeværelser på helt ned til et par minutter.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024