Pas på ryggen, professor (1977)

  En kejtet universitets-professor bliver forvekslet med sin fætter, og bliver midtpunkt i et hæsblæsende kriminaldrama.


  FULDBLODS-KIKSER

  Jens Okkings eneste film som instruktør er vitterlig en fuldblods-kikser - en outreret og overgearet farce, der i sin idioti langt overgår flertallet af de mange inspirationskilder, som samtidens danske filmproduktion nemt kunne byde på.

   

  Endeløs plathedsparade

  "Pas på ryggen professor" er en endeløs strøm af platte situationer og replikker, der aldrig tilnærmelsesvis udvikler sig i morsom retning. Filmens eneste underholdningsværdi består i at betragte den enorme flodbølge af tidens store og små skuespillere, hvoraf de fleste ofte optræder i få sekunder.

   

  Ingen situationsfornemmelse

  Ulf Pilgaards (uklædeligt overspillede) universitetsprofessor Oscar Latour ejer ikke for fem flade cents situationsfornemmelse. Men han får snart brug for at kunne bide fra sig, da han forveksles med sin fætter - og uforvarende havner i et kriminaldrama, der går hele vejen til tops i Sovjetunionen.

   

  Tumpet-dumt

  Falde-på-halen-situationerne med tilhørende tumpet-dumme replikker er virkelig håbløse, og de slutter aldrig. Det er sejtrækker-pineri, når det er allermest ynkeligt - og man fornemmer tydeligt, når skuespillerne gør vold på sig selv for blot at komme igennem det frygtelige farce-overdrev.

   

  Venstrehåndsarbejde

  Med skinger repetitions-musik af Steen Holkenov og pakket i et filmhåndværk præget af venstrehåndsarbejde er "Pas på ryggen professor" heller ikke teknisk noget bravournummer. Selv ikke normalt raffinerede karakterskuespillere får en chance for at sætte et positivt aftryk undervejs.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1977, Danmark, Komedie, Farce, Krimi, 93 min.

  Dansk titel: Pas på ryggen, professor
  Instr: Jens Okking Prod: Just Betzer, Gorm Lindbjerg Manus: Jens Okking Baseret på: roman af Orla Johansen Foto: Mikael Salomon Klip: Lizzi Weischenfeldt Mus: Steen Holkenov
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation