120 battements par minute (2017)

  Unge mennesker i Paris i starten af 1990'erne kræver handling fra regeringen. AIDS hærger, mens man vender det blinde øje til.


  VIRUS-AKTIVISME

  Smerteligt og – periodisk – hjerteligt genfortælles her historien om AIDS' hærgen, før man havde udviklet en brugbar medicin. I denne virkelighed befinder en gruppe unge parisiske homoseksuelle sig. De kræver handling fra regeringen, der tilsyneladende vender det blinde øje til den alvorlige udvikling.

   

  AIDS i udbrud

  Med udgangspunkt i den aktivistiske gruppe ACT UP demonstrerer de unge ved enhver given lejlighed. Samtidig følger filmen Sean. Han har været HIV-positiv et stykke tid, forelsker sig i den rolige Nathan, men må snart se sig kapret af AIDS i alvorligt udbrud.

   

  To film i én

  "120 battements par minute" er reelt to film i én: Den første (alt for) lange del beskæftiger sig mudret og stressende-kaotisk med det vilde liv blandt demonstranterne. Og sent i filmen tager Seans sygehistorie over, hvormed hjertet endelig banker dybe følelser, og en hjertegribende stemning tager over.

   

  Ikke i balance

  Filmen er således som helhed ikke i balance. Den portrætterer en tid, hvor AIDS var det store skrækscenarie og rammer tiden flot, men uden at de unges ageren og ind-/udviklinger giver stof til eftertanke. Eftertanken kommer til gengæld på Seans sygeleje.

   

  Overspartlinger

  Her forfalder instruktør/manusforfatter Robin Campillo imidlertid til nogle uklædelige overspartlinger af troværdigheden. Uden at afsløre for meget vedrører det sex. Igennem store dele af filmen er der en mærkværdigt diktatorisk-underliggende musik, der forstærker det primær-kaotiske yderligere.

   

  Blændende spil

  Blændende spil af Nahuel Biscayart og Arnaud Valois hjælper "120 battements par minute" i mål, men ikke helt så overbevisende, som de mange filmpriser ellers indikerer.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2017, Frankrig, Drama, Homoseksuelt tema, 143 min.

  Dansk titel: 120 slag i minuttet
  Instr: Robin Campillo Prod: Hugues Charbonneau, Marie-Ange Luciani Manus: Robin Campillo, Philippe Mangeot Foto: Jeanne Lapoirie Klip: Robin Campillo, Anita Roth Mus: Arnaud Rebotini
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GULDB-N - Bedste udenlandske film
  • CAN - FIPRESCI Prize
  • CAN - François Chalais Award
  • CAN - Grand Prize of the Jury
  • CAN - Queer Palm
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering