Sunshine (1999)

  Tre generationer af familien Sonnenschein opleves gennem det tyvende århundredes op- og nedture i Ungarn.


  HEKTISK FAMILIE-SÆBEOPERA

  Titlen "Sunshine" er på plakaten til filmen indrammet i pigtråd, og det beskriver måske meget godt historiens utilnærmelige stil. Der er tale om et robust melodrama på knap tre timer, og persongalleriet er så fyldigt, at man godt kan give op på forhånd.
   

  100 års familiehistorie

  Hvorfor proppe hundrede års familiedrama ind i én film? Ralph Fiennes spiller triple-rollen som hr. Sonnenschein gennem tre generationer, undervejs er efternavnet af praktiske årsager forkortet til Sors.

  Op- og nedture
  Op- og nedture, kærlighedseventyr og små sidespring, menneskelige tragedier og krige på stribe. Det hele er kogt sammen i dette episke melodrama, men det er ikke ret meget af nogle af delene, som man når at opfange.
   

  Svært at gennemskue

  Det er svært nok at gennemskue, hvornår Ralph Fiennes er søn, far eller farfar i en fortællestil, der krydsklipper og benytter flashbacks. Hvilken krig er vi lige i nu? Hvorfor har han skæg og briller, han var da glatbarberet lige før? Det er nogle af de dybt forvirrende spørgsmål, som den forvirrede tilskuer kan stille sig undervejs.

  Troværdigt tilbage i tiden
  "Sunshine" er et stykke professionelt filmhåndværk, og den ungarske instruktør István Szabó har utvivlsomt tjek på sin stab. Der er ikke noget at udsætte på filmens tekniske udtryk, der i mange scener bringer os troværdigt tilbage i tiden.
   

  Hele tre roller til samme mand

  Ralph Fiennes har af forståelige grunde meget svært ved at finde sig til rette i hele tre roller, og han bliver i stigende grad utroværdig, efterhånden som generationerne "passerer forbi". Et større galleri af kendte skuespillere omgiver ham med middelmådigt spil. En storladen film, der imponerer visuelt, men falder igennem på grund af sin alt for ambitiøse historie.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, Tyskland, Østrig, Canada, Ungarn, Frankrig, Krigsdrama, Historie, Romantik, 176 min.

  Dansk titel: Sunshine
  Instr: István Szabó Prod: András Hámori, Robert Lantos Manus: István Szabó, Israel Horovitz Foto: Lajos Koltai Klip: Michel Arcand, Dominique Fortin Mus: Maurice Jarre
  Priser
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste musik