3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Spider-Man
Da en ung mand en dag gennem et edderkoppebid får uanede kræfter, kan han endelig vinke farvel til en tilværelse som mobbeoffer.
SUPERMAN FÅR NY HABIT

Sammenhængende film:
Spider-Man (2002)
Spider-Man 2 (2004)
Spider-Man 3 (2007)

Der er næsten tale om deja-vu, når man ser Sam Raimis "Spiderman". Hvis ikke det lige var fordi, de visuelle effekter var så trendy og tidssvarende, kunne man med rette tro, at her var tale om Superman (1978) i en temmelig forkølet genindspilning.

Ligner Superman meget
Selvfølgelig ligner heltetegneserierne hinanden, men derfor behøver man vel ikke også at kopiere lige nøjagtig de samme egenskaber til hver eneste filmatisering. "Spiderman" ligner "Superman" så meget - som historie og som film - at det næsten er lidt komisk.

Snart får vi vel "Stålanden" at se i en lignende standardiseret historie, hvor stort set intet kommer som en overraskelse.

Tobey Maguire spiller hovedrollen som den uheldige, mobbede studienørd, Peter Parker, der har et godt øje til sin medstuderende, Mary Jane. Men det er svært at gøre indtryk, når man ikke er så fiks.

Bidt af edderkop
Heldigvis bliver Peter Parker bidt af en edderkop. Inden længe får han overnaturlige kræfter: Han bliver en kæmpeedderkop i menneskeskikkelse. Han kan klatre op og ned af stort set alt, han kan springe og svinge sig i sine egne hurtigspundne lianer, og - næsten vigtigst af alt - han kan gøre indtryk på damerne bag sin heldragt i stramt polyester.

Ikke lutter lagkage
Men alt er ikke lutter lagkage. Ondskaben opstår nemlig som følge af en forskers selvcentrerede projekt, og nu kommer Spider-Man op imod en meget kraftfuld modstander i skikkelse af en velindpakket Willem Dafoe. Bare det nu går..

Filmen begynder sjovt og spændende, men man fornemmer hurtigt, at scenografien og effekterne slet ikke står mål med forventningerne.

Skuffende
Det er således meget skuffende, at vi næsten sidder model til en tegneserie med et par filmiske kulisser. Det er faktisk samme virkemidler, som vi var vidne til i "Superman", her var kulisserne bare mere acceptable på grund af datidens tekniske standarder.

Kulisser og studieoptagelser sætter således dagsordenen i actiondelen. Man kunne så håbe på mere ægthed og engagement i den mere menneskelige del af historien, men den drukner i fuld figur i slibrige amerikanske kærligheds- og helteklichéer, der kun giver gåsehud på den forkerte måde.

Hele armen
Skuespillerne giver den hele armen. Bedst er Peter Parkers tante og onkel, spillet af henholdsvis Rosemary Harris og Cliff Robertson.

Et sekund inde i filmen udbryder man: "Nåh, endnu en film med musik af Danny Elfman" - musikken er så typisk Elfman, at den er mere end trættende at høre på.

Hollywood for fuld udblæsning - kort og godt.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Spider-Man

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
2002, USA, Fantasi, 116 min
Dansk titel: Spiderman
Instr: Sam Raimi Prod: Ian Bryce, Laura Ziskin  Manus: David Koepp  Baseret på: tegneserie af Stan Lee & Steve Ditko  Foto: Don Burgess  Klip: Arthur Coburn, Bob Murawski  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
Tobey Maguire (Peter Parker/Spider-Man)
Willem Dafoe (Norman Osborn/The Green Goblin)
Kirsten Dunst (Mary Jane Watson ('M-J'))
James Franco (Harry Osborn)
Cliff Robertson (Uncle Ben Parker)
Rosemary Harris (Aunt Mary Parker)
J.K. Simmons (J. Jonah Jameson)
Gerry Becker (Maximilian Fargas)
Bill Nunn (Joseph 'Robbie' Robertson)
Rick Avery (Cop (ikke krediteret))
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.