3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Silence of the Lambs, The
I forsøget på at opklare en stribe ækle mord opsøger en FBI-spire en indespærret morder.
UFORGLEMMELIGT

Sammenhængende film:
Manhunter (1986)
The Silence of the Lambs (1991)
Hannibal (2001)
Red Dragon (2002)

Et stykke filmkunst der vil blive husket ned i mindste detalje. Dette er en normsættende thriller, ikke mindst på grund af Anthony Hopkins skuespil men absolut også på grund af den mystiske og mentalt krybende stemning, der hele tiden regerer.

Kropsnær fotografering
Fotograferingen er ekstravagant og føles "kropsnær": Kameraet kæler for billederne, ofte på en nærmest erotisk måde. I hvert fald ligger der en masse symbolik i fotograferingen.

Den unge FBI-spire Clarice Starling opsøger den berygtede og indespærrede massemorder Hannibal Lecter i forsøget på at kunne gennemskue anden morder, der netop da hærger ude i samfundet.

Udfordrende interviews
Gennem en serie meget nærværende og udfordrende interviews lærer den psykopatiske men dybt begavede morder den unge FBI-agent at kende og kan på skræmmende vis komme med uhyggelige udfald.

De to drages på mærkværdig vis af hinanden, og Hannibal Lecter kan i høj grad medvirke til Clarice Starlings opklaringsarbejde.

Et studie i mordets psykologi
Den "eventyragtige", nærgående fortælling forstærkes af en sofistikeret og tilpas afdæmpet musik og en uovervindelig skuespiller-besætning. Filmen har sine "væmmelige" sider men er hovedsaglig et studie i mordets psykologi: hvorfor kan en person blive morder?

Det er helt fantastisk, når vi i filmen bliver "irettesat" af den ubarmhjertige massemorder; det er ham, der ved bedst - han er den kloge psykolog, der kan gå ind i folk efter forgodtbefindende.

Sympati med taberen
Ganske vist er kannibalen ikke fremstillet som noget monster, kun ganske sjældent væmmes man ved ham. Men det er ikke en svaghed for filmen, tværtimod. Det er et plus, at tilskueren kan fatte sympati med taberen, med det udskudte og forhadte. Det er der uden tvivl arbejdet helt bevidst med.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Silence of the Lambs, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Thriller, 118 min
Dansk titel: Ondskabens øjne
Instr: Jonathan Demme Prod: Edward Saxon, Kenneth Utt, Ron Bozman  Manus: Ted Taly  Foto: Tak Fujimoto  Klip: Craig McKay  Mus: Howard Shore  
Medvirkende:
Jodie Foster (Clarice Starling)
Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter)
Scott Glenn (Jack Crawford)
Anthony Heald (Dr. Frederick Chilton)
Ted Levine (Jame Gumb)
Diane Baker (Senator Ruth Martin)
Priser:
AA, Bedste Manuskript
AA, Bedste Instruktør
AA, Bedste Skuespillerinde (Foster)
AA, Bedste Skuespiller (Hopkins)
AA, Bedste Film
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Klipning
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.