3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Red Dragon
Da en seriemorder hærger, forsøger en FBI-agent at leve sig ind i morderens tankegang for at kommen en opklaring nærmere.
FLOT GENINDSPILNING AF MANHUNTER

Sammenhængende film:
Manhunter (1986)
The Silence of the Lambs (1991)
Hannibal (2001)
Red Dragon (2002)

Instruktør Brett Ratner fører os endnu engang ind i det uhyggelige univers, der hersker om kannibalen Hannibal Lecter og hans mere eller mindre sagesløse omgivelser.

"Red Dragon" er en genindspilning af Michael Manns "Manhunter" fra 1986, hvor Brian Cox spillede Lecter og William Petersen den ihærdige FBI-agent Will Graham. Handlingen udspiller sig tidsmæssigt før "The Silence of the Lambs" og er dermed en såkaldt prequel.

Hårrejsende
Stilmæssigt lægger "Red Dragon" sig ganske tæt op ad Manns "Manhunter", men Ratners film savner de sidste hårrejsende virkemidler, der gjorde Manns film så skræmmende og ubehageligt nærgående.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at de to film er baseret på samme forlæg, handlingerne er - på nær en detalje i slutningen - identiske. Edward Norton spiller den ihærdige FBI-agent Will Graham, der sætter sin egen sunde fornuft og sågar livet på spil for at opklare en række familiemord.

Dyb splittelse
For at komme helt ind i morderens tankegang må han søge hjælp hos den forsvarligt fængslede kannibal og massemorder Hannibal Lecter. Publikum får sideløbende et indblik i morderens sære personlighed og dybe splittelse.

Spændingen stiger og stiger hen imod slutningen, der i "Red Dragon" bliver endnu mere overstadig end i "Manhunter". Væmmelsen og følelsen af afmagt og frygt er stærk i begge film men er i den nyeste film en anelse bedre egnet for svage sjæle.

Et ikon i Hollywood
I "Red Dragon" er Hannibal Lecter tildelt en langt større rolle i forhold til i "Manhunter", sikkert fordi Lecter i mellemtiden er blevet et slags ikon og en stor personlighed i Hollywood..

Blandt skuespillerne er Hopkins bedst, men også Ralph Fiennes giver udmærkede prøver på usympatisk klamhed. Philip Seymour Hoffman er god som idiotisk journalist, der får mere straf, end han trods alt har fortjent.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Red Dragon

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2002, USA, Thriller, 125 min
Dansk titel: røde drage, Den
Instr: Brett Ratner Prod: Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis  Manus: Ted Tally  Baseret på: romanen "Red Dragon" af Thomas Harris  Foto: Dante Spinotti  Klip: Mark Helfrich  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
Edward Norton (Will Graham)
Anthony Hopkins (Hannibal Lecter)
Ralph Fiennes (Francis 'Tooth Fairy'/'Red Dragon' Dolarhyde)
Harvey Keitel (Jack Crawford)
Emily Watson (Reba McClane)
Mary-Louise Parker (Molly Graham)
Philip Seymour Hoffman (Freddy Lounds)
Anthony Heald (Dr. Frederick Chilton)
Bill Duke (Police Chief)
Ellen Burstyn (Grandma Dolarhyde (stemme) (ikke krediteret))
Mary Beth Hurt (Museum Curator (ikke krediteret))
Frank Whaley (Reba's coworker (ikke krediteret))
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.