3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Manhunter
For at kunne gennemskue en udspekuleret massemorders tanker lever en hårdhudet efterforsker sig ind i den vanvittiges tankegang.
EN FILM DER GØR INDTRYK

Sammenhængende film:
Manhunter (1986)
The Silence of the Lambs (1991)
Hannibal (2001)
Red Dragon (2002)

Will Graham bliver kontaktet af politiet, da en seriemorder skal spores og fanges. Will har før med held prøvet at leve sig ind i sindssyge morderes tanker. Denne morder myrder ved fuldmåne og kaldes "tandfeen".

Graham må bl.a. opsøge den vel indespærrede kannibal Hannibal Lecter for at få hjælp og forslag til sin opklaring.

Væmmeligt nærgående
"Manhunter" er effektiv, intens og væmmeligt nærgående. Lyssætning, musik, reallyd, kameraføring og klip understøtter fabelagtigt det enorme psykologiske pres.

Filmens opbygning er delikat og inspirerende. Anslaget er i topklasse, siden er spændingen konstant - med i særklasse klamme højdepunkter, der ikke er for sarte sjæle.

Dygtig efteraber
William Petersen spiller pragtfuldt som den dygtige "efteraber" Will Graham og fremhæver fint karakterens svagheder og angst.

Det er vellykket - både afskyvækkende og gribende, når der bliver fokuseret på morderen. Hans samvittighed og kærlighedsfobi - hans første møde med virkelig kærlighed..

Højtempo-nervekrig
"Manhunter" er alt i alt en non stop højtempo-nervekrig, der kræver en hærdet tilskuer. Det psykologiske pres er somme tider så anmassende, at man kan blive helt dårligt tilpas. Dette skyldes fuldt og helt Michael Manns fremragende instruktion.

Udtoningen bliver desværre lovligt vammel, og musikken er hér helt uudholdelig.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Manhunter

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1986, USA, Thriller, 119 min
Dansk titel: Manhunter
Instr: Michael Mann Prod: Richard Roth  Manus: Michael Mann  Baseret på: romanen "Red Dragon" af Thomas Harris  Foto: Dante Spinotti  Klip: Dov Hoenig  Mus: The Reds, Michel Rubini  
Medvirkende:
William Petersen (Will Graham)
Kim Greist (Molly Graham)
Joan Allen (Reba McClane)
Brian Cox (Dr. Lecter)
Dennis Farina (Jack Crawford)
Tom Noonan (Francis Dollarhyde)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.