3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Die Hard - With a Vengeance
En britisk bandit sætter en drikfældig betjent på prøve rundt i storbyen. Hele byens videre eksistens afhænger af ham.
HUMORISTISK NERVEKRIG
Sammenhængende film:

Die hard (1988)
Die hard 2 - die harder (1990)
Die hard - with a vengeance (1995)
Live free or die hard (2007)
A good day to die hard (2013)

Det svageste led i Die hard-føljetonen er denne tunge 3’er, der slæber sig af sted uden elegance.

Veltimet action
Filmen har sine humoristiske replikker og et ekstremt overflødighedshorn af veltimet action at trække på. Herudover fremstår produktionen irriterende uforløst.

Manglende puls
Det er svært at sætte fingeren helt konkret på dén puls, der bare ikke er der i filmen: er det noget i historien, der ikke holder, er det castingen af Jeremy Irons som skurk, der er lidt ved siden af?

Fejlbedømmelser
Der er nok tale om en kombination af en række fejlbedømmelser. I hvert fald fremstår filmen som helhed temmelig klodset.

John McLaine er suspenderet fra sit politiarbejde, men kaldes tilbage da byen har hårdt brug for ham. En gådefuld bombegal mand med tysk accent (Jeremy Irons) er meget interesseret i at få fat i ham.

Bombemanden viser sig at være bror til Hans Gruber fra den første film i serien, en mand, som McLaine smed ud fra 18. sal. Som hævn kaster Grubers bror McClaine og hans sorte hjælper gennem New York på de mest umulige opgaver.

De to skal løse vanvittige gåder for at undgå, at bomber sprænger i luften til højre og venstre for dem. Men naturligvis er McClaine ikke så nem at ryste af pinden, og han giver bombemanden kamp til (og over) stregen.

Smittende humor
Filmen har en smittende humor i de mest pressede scener. Det hører genren til, at Willis obligatorisk siger "Er du medlem af Falck?" til Jackson, da en dyr Mercedes er trillet rundt en tre-fire gange på jorden.

Omvendt racisme
En sjov(?) idé er det af vende den racistiske problematik om, så det er den sorte, der egentlig virker mest racefjendsk og hele tiden kommer med negative udbrud om hvide.

Festligt anslag
Filmen begynder ganske festligt med en meget morsom scene. Hele biografen letter af grin, når man ser, hvilket skilt Willis har på maven, midt i Harlem - de sortes centrum i New York - nemlig "I hate Niggers".

Musikalsk voldtægt
Helt ude af proportioner synes den ekstreme musikalske voldtægt, hvor Michael Kamen igen og igen og igen (!) skriver variationer over den berømte børnesang "The ants go marching one by one".
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Die Hard - With a Vengeance

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1995, USA, Action, 128 min
Dansk titel: Die Hard - Mega Hard
Instr: John McTiernan Prod: Michael Tadross, John McTiernan  Manus: Jonathan Hensleigh  Foto: Peter Menzies  Klip: John Wright  Mus: Michael Kamen  
Medvirkende:
Bruce Willis (John McClane)
Jeremy Irons (Simon Peter Gruber)
Samuel L. Jackson (Zeus Carver)
Grahame Green (Joe Lambert)
Colleen Camp (Connie Kowalski)
Larry Bryggman (Inspector Walter Cobb)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.