The Professional Man (1995)

    En elevatorbestyrer tjener ekstra som lejemorder om aftenen. Hans chef vil gerne have ryddet en mand af vejen – elevatorbestyrerens kæreste.


    STILRENHEDEN PÅ RETTE STED

    Steven Soderberghs to episode-bidrag til "Fallen Angels":

    The Quiet Room (1993)

    The Professional Man (1995)

     

    Steven Soderbergh bidrog i 90'erne med to selvstændigt afsluttede episoder til neo noir-tv-serien "Fallen Angels". I "The Professional Man" spiller Brendan Fraser elevatorbestyreren Johnny Lamb, der engang i 40'ernes USA fragter folk op og ned med stor præcision. Men om aftenen skifter Johnny ham og bliver til koldblodig lejemorder. 

     

    En lejemorders krise

    Han yder tjenester for Peter Coyotes gangstertype, Herman Charn, og han betaler godt. Men da Charn beder Johnny om at slå Paul ihjel, opstår der en lille krise: Paul er nemlig Johnnys kæreste, men samtidig genstand for Charns udtalte misundelse. Charn driver en bar for homoseksuelle, og her er det ham, der bestemmer, også hvem, der skal dø!

     

    Stærkt drive

    Der er et stærkt drive fra første scene, så den halve time kan få sine stempler i frisk olie uden ret meget forsinkelse. Det er en kunst i sig selv at få afviklet i  komprimeret et format, men dén mestrer Soderbergh med både stilrenheden og periodeindsigten på rette sted. Løftet flot af stemningslækker fotografering og yderst kompetent skuespil: Bedst er Peter Coyote som gangsteren bag skrivebordet – fuld af drivende slimet ækelhed og utilregnelighed.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1995, USA, Krimi, Drama, Mystik, Homoseksuelt tema, 31 min.

    Dansk titel: The Professional Man
    Instr: Steven Soderbergh Prod: Stuart Cornfeld, William Horberg Manus: Henry A. Rodman Baseret på: historie af David Goodis Foto: Robert M. Stevens Klip: Stan Salfas Mus: Peter Bernstein