Stagecoach (1939)

  En diligence fyldt med passagerer skal krydse farligt indianerterritorium og må grueligt meget igennem.


  KULTISK GALOP

  John Fords og John Waynes filmiske partnerskab kulminerede på mange måder i denne sælsomme og klassiske western, der stadig dekader efter sin tilblivelse har samme tryllebindende udstråling.
   

  Enkel historie

  "Stagecoach" er den enkle og ukrukkede historie om en simpel dilicencerejse for en flok meget forskellige passagerer. Da det går op for dem, at de er nødt til at krydse territorier med fjendtlige indianere, begynder angsten at brede sig, og da de åbne sletter viser sig, er diligencen også ganske blottet.
   

  Kausale linjer

  Det er ikke det basale cowboys og indianere-plot, der er filmens egentlige narrative drive. Selvfølgelig ligger spændingen om udfaldet af mødet mellem rødhuderne og blegansigterne som en evig latent bombe, der naturligt udløses i kausale linjer.
   

  Detaljerede & hjertelige portrætter

  Hvor instruktøren John Ford henter filmens største sympati hos tilskueren er i de detaljerede og hjertelige portrætter af diligencens enkelte passagerer. I en underfundig blanding af humor og alvor portrætteres det meget forskellige persongalleri, så deres færd gennem farerne bliver langt mere farverig end blot actionmættet.
   

  Uovervindelig western-instruktør

  Ford var uovervindelig westerninstruktør på sin tid, ikke mindst fordi hans anvendelse af den virkelige verdens kulisse var både unik og virkningsfuld. Det er billederne af de øde sletter og knejsende bjerge, som man husker som filmens stærkeste varemærke, og lagt i optikken på fotografen Bert Glennon bliver diligencerejsen særdeles nærværende.
   

  Rollerne er stereotyper - men med detaljer

  Rollerne er i vid udstrækning stereotyper, men Ford tegner alligevel sit galleri af personer med en detaljeret pen, så deres udstråling forstærkes markant. Bedst i birollerne er Donald Meek i sit portræt af den lille, skaldede og nervøse Samuel Peacock og Thomas Mitchell som den evigt alkoholiserede men grundlæggende sympatiske læge, Doc Boone.
   

  Underfundig & stærk oplevelse

  Rejsen gennem det barske og golde landskab bliver selv for dagens tilskuer en underfundig og stærk oplevelse. Dette netop fordi John Ford har mere fokus på detaljen i historien end på den sikre vej mod klimaks, og styrken ligger således i blandingen af rå og veltimet spænding i teknisk fuldendt form og de nære personlige portrætter.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1939, USA, Western, 96 min.

  Dansk titel: Diligencen
  Instr: John Ford Prod: John Ford Manus: Duudley Nichols, Ben Hecht Baseret på: historien "Stage to Lordsburg" af Ernest Haycox Foto: Bert Glennon Klip: Otho Lovering, Dorothy Spencer, Walter Reynolds Mus: Gerard Carbonara
  Priser
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Mitchell)
  • AA - Bedste Musik
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste film