Frankenstein Unbound
En videnskabsmand beslutter at finde sandheden om Frankenstein og rejser tilbage i tiden for at møde den underlige fyr.
FRANKENSTEIN ATTER PÅ BANEN

Film om Frankenstein:
Frankenstein (1931)
Bride of Frankenstein (1935)
Young Frankenstein (1974)
Frankenstein unbound (1990)
Mary Shelley´s Frankenstein (1994)

Efter en pause på henved tyve år vendte den meget betydningsfulde og b-filmsinstruktør Roger Corman tilbage som iscenesætter i 1990 med science-fiction-gyseren "Frankenstein Unbound". Desværre med en lidt for kåd og oversmart modernisering af det gamle eventyr.

John Hurt spiller en ivrig videnskabsmand, der i "New Los Angeles" i år 2031 foretager nogle omfattende forsøg, der vender op og ned på atmosfæren i hans omgivelser.

Tilbage i tiden
Et af resultaterne af forsøgene er en voldsom tyfon-lignende sky, der med kraftige lyn og violet baggrundstoning sender en "gnist" ned til videnskabsmanden, og trækker ham tilbage i tiden.

Forvirret i 1800-tallet
Forvirret står han nu midt i 1800-tallet med sin sølvgrå el-racerbil, og han går ind på en lokal pub. Hér møder han tilfældigt dr. Frankenstein, og videnskabsmanden beslutter at følge efter ham.

At ændre historien
Videnskabsmanden forsøger at komme ind bag Frankensteins facade. Med lidt held kan han ændre historien, så alt måske alligevel ikke udvikler sig til det, han kender fra sin fremtid.

I en ukendt tid
Herfra arbejder historien sig op imod et råt klimaks, hvor monstret og vor gæve videnskabsmand står alene overfor hinanden i en ukendt tid - et ukendt, goldt sted.

Farverige tidsbilleder
Tidsbillederne er troværdigt og farverigt genskabt, og skuespillet er faktisk ganske glimrende, i særlig grad Raul Julias Frankenstein, og læg så hertil en lang række vellykkede visuelle effekter.

Tynd og rodet historie
Men historien er alt for tynd og rodet. Monstret fremstår alt for futuristisk, det passer slet ikke ind i et 1800-talsbillede. Da gysene er koncentreret fuldstændig omkring dette monster, bliver det ærlig talt ikke særlig skræmmende.

Ekspressionistisk nattebelysning
Der er dog gode scener, bl.a. hvor monstret småhaltende og i en ekspressionistisk nattebelysning, hvor måneskinnet falder ind gennem træerne, forfølger en skræmt kvindes hestevogn.

Rodet sammenblanding
Sammenblandingen af den klassiske gyserhistorie og et moderne science-fiction-eventyr er en ganske god idé, men resultatet i "Frankenstein Unbound" er desværre alt for slapt.

Tiltalende genremusik
Som et plaster på såret har Carl Davis komponeret noget rigtig tiltalende musik, der smukt veksler mellem klassisk dramatik, futurisk tågethed og vaskeægte kærligheds-tematik i en ikke alt for udpenslende stil.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2012
Udskriftsvenlig udgave