3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Beguiled, The
Syv kvinder på en pigeskole vågner op til dåd, da en såret soldat fra fjendens lejr ankommer for at få pleje.
REVOLUTIONERENDE EASTWOOD-ROLLE
Nordstatssoldaten John McBurney er hårdt såret, men han opdages til alt held af en pigeskoles yngste medlem, der tager ham med tilbage til skolen. Problemet er bare, at pigerne på skolen (i alt seks styk), og især deres forstanderinde er sydstatsforkæmpere.

Men forstanderinden Martha mener dog, det tjener alle bedst at lade ham blive på skolen, indtil han er blevet rask nok til at kunne blive udleveret til sydstatssoldaterene.

Et erotisk spil
Men hans ophold udvikler sig hurtigt til et erotisk spil med alle syv kvinder, hvor den ene efter den anden gør sig lækker og føler sig elsket det ene øjeblik, det andet forbigået og narret, og det hele ender gruelig galt.

Alle muskler spændes
Overvældet af "slottet" (pigeskolen) og alle dets skønne "prinsesser" går John McBurney i krig (med pigerne, altså). Alle filmens muskler spændes hurtigt og spændingen stiger i takt hermed.

Helt igennem uforudsigeligt
Instruktør Don Siegel havde en umådelig god evne til at fortælle en helt igennem uforudsigelig historie, som vi også så det i Charley Varrick (1973) med Walther Matthau i titelrollen.

Mange uventede drejninger
Undervejs tager "The beguiled" mange uventede drejninger. Dette er meget effektivt gennemarbejdet. Mange gange tror man, det ene vil ske, men så sker det andet i stedet - en mulighed man slet ikke havde overvejet.

Forunderligt velfungerende
Filmen er klart en kandidat til at kunne betragtes som en af Siegels mest forunderligt velfungerende, den var forståeligt nok hans egen personlige favorit.

Ikke noget biografhit
I 1971 brød publikum sig ikke om at se Clint Eastwood i en så undertrykt rolle, og filmen blev ikke noget biografhit. Clint Eastwood selv var dog glad for, at han indspillede filmen. På den måde føjede han endnu en rolletype til sin filmografi.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Beguiled, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1971, USA, Drama, 109 min
Dansk titel: En mand - syv kvinder
Instr: Don Siegel Prod: Don Siegel  Manus: John B. Sherry  Foto: Bruce Surtees  Klip: Carl Pingitore  Mus: Lalo Schifrin  
Medvirkende:
Clint Eastwood (John McBurney)
Geraldine Page (Martha)
Elisabeth Hartman (Edwina)
Jo Ann Harris (Carol)
Darleen Carr (Doris)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.