3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Sommersby
Efter flere år i krig vender en landsbys stole arbejdsmand hjem igen. Men han er ikke som før.
DEN ELSKVÆRDIGE SVINDLER
Da den unge mand, Jack, vender tilbage til sin hjemby efter at have været i krig i flere år, er han ikke, som han var, før han tog af sted.

Den første, der lægger mærke til dette, er hans kone, Laurel, men da Jack har forandret sig i en positiv retning, fortæller hun ingen, at hun godt ved, han ikke er den, han udgiver sig for at være. Først da nogle af Jacks gamle fjender dukker op, skabes problemerne, og Jack ender for retten.

Vellykket Hollywood-fortolkning
"Sommersby" er en vellykket Hollywood-fortolkning af Daniel Vignes og Jean-Claude Carrieres oprindelige franske film, "Le retour de Martin Guerre" med Gerard Depardieu i hovedrollen.

Hvor den franske film beskæftiger sig indgående med retssagen, er den amerikanske i højere grad visuelt og fortælleteknisk betagende.

Richard Gere spiller stærkt i en af sine mere nuancerede roller. Jodie Foster er overraskende tilpas i rollen som hans kone.

Delikat anslag
Anslaget er en af filmens delikatesser. En usædvanlig lyrisk Danny Elfman-musik fører tilskueren ind i den smukt fotograferede historie, og man skal selv finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Intet er afsløret på forhånd, men de fleste har nok allerede nu en forestilling om, at Jack ikke er Jack.

Afdæmpet stil
"Sommersby" er gennemarbejdet smuk og romantisk på et afdæmpet plan. Man lever sig helt ind i den malende og roligt fortalte historie.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Sommersby

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1993, USA, Drama, 104 min
Dansk titel: Sommersby
Instr: Jon Amiel Prod: Arnon Milchan, Steve Reuther  Manus: Nicholas Meyer, Sarah Kernochan  Foto: Philippe Rousselot  Klip: Peter Boyle  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
Richard Gere (Jack)
Jodie Foster (Laurel)
Lanny Flaherty (Buck)
Wendell Wellman (Travis)
Bill Pullman (Orin)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.