3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Predator
På en militæraktion i junglen opdager en sluttet skare af velbevæbnede soldater, at de er oppe imod noget, der går ud over fantasiens grænser.
DRØNSPÆNDENDE GYS
Tematisk sammenhængende film:
Predator (1986)
Predator 2 (1990)
AVP: Alien vs. Predator (2004)
Predators (2010)

"Predator" er ekstraordinær i sine specielle visuelle effekter, i filmmusik og i uhyggelige lyde. Det er en uhyre effektiv spændingsfilm - man føler sig fanget i filmens psykologiske magtgreb. Det er uhygge, der går gennem marv og ben.

Klassisk angstprovokerende
Historien i filmen er en klassisk angstprovokerende og klaustrofobisk omgang, der gør brug af alle kneb. Man føler selv, man er i farezonen og helt i samme situation som Arnold Schwarzenegger og de andre soldater i junglen.

Kameraet er næsten i sving hele tiden. Det kører hele vejen rundt om soldaten, der sidder musestille med angstens sved i ansigtet. Bliver han mon den næste, der skal myrdes?

Fænomenal spænding
Anslaget er kortfattet men lægger fint op til den fænomenale spænding. En gruppe soldater, ledet af Arnold Schwarzenegger, er blevet sendt ud i junglen for at opstøve nogle tilsyneladende meget koldblodige og nådesløse mordere.

Det skal dog snart gå op for soldaterne, at de er alvorligt truet af noget, der bestemt ikke er menneskeligt. Noget særdeles uforklarligt og uhyggeligt æder sig ind på gruppen, uden at de kan svare igen, og angsten spreder sig.

Varmesøgende dræbermaskine
Det er så godt som umuligt at læse uhyrets angrebsmønster, og selv den store jungle med masser af gemmesteder er som en fodboldbane for uhyret. Det ser gennem alt med sit specielle varmesøgende syn. En efter en bliver soldaterne i gruppen myrdet, og Schwarzenegger må lægge hovedet i blød for at finde en mulighed for at gøre det af med monstret.

Sved i håndfladerne
"Predator" giver på bedste vis sved i håndfladerne, og selv de normalt så fjogede actionfilmsbemærkninger falder mange steder helt troværdigt.

Kig under sengen
Schwarzenegger er endnu engang en god frontfigur, og de assisterende skuespillere yder et godt og forskelligartet modspil. Effekterne er fine, lyden er sublim. Husk at kigge under sengen bagefter.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Predator

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Predator - Jagten er begyndt
Instr: John McTiernan Prod: Gordon, Joel Silver, John Davis  Manus: Jim Thomas, John Thomas  Foto: Don McAlpine  Klip: John F. Link, Mark Helfrich  Mus: Alan Silvestri  
Medvirkende:
Arnold Schwarzenegger (Major Alan "Dutch" Schaefer)
Carl Weathers (Dillon)
Elpidia Carrillo (Anna)
Bill Duke (Mac)
Jesse Ventyra (Sgt. Blain)
Sven-Ole Thorsen (Russian (ikke krediteret))
Priser:
AAN, Bedste visuelle effekter
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.